Årets Förvillare

Vetenskap och Folkbildning använder härskartekniker

Vi har fått ett obehagligt fenomen i Sverige, en liten tyckarförening som heter Vetenskap och Folkbildning gör vad de kan för att göra ner integrerad och alternativ medicin.

Vetenskap och Folkbildning har gjort det till sin agenda att angripa allt som de uppfattar som utanför skolmedicinen (vetenskapen enligt deras definition), allt alternativt och speciellt KAM men även hälsosam kost – som läkaren och LCHF-pionjären Annika Dahlqvist.

För att göra detta använder de utstuderat och avsiktligt härskartekniker, allt för att tysta, förnedra och förlöjliga den man angriper. Dess är följande, definierade på 1980-talet av socialpsykolog Berit Ås.

Härskartekniker

 • Osynliggörande – Att tysta eller marginalisera oppositionella personer genom att ignorera dem.
 • Förlöjligande – Att genom ett manipulativt sätt framställa någons argument eller person som löjlig och oviktig. Detta genomförs till exempel genom att använda slående men ovidkommande liknelser. Även att inför grupp anmärka på persons yttre är ett sätt.
 • Undanhållande av information – Att utestänga någon eller marginalisera dennes roll genom att undanhålla den väsentlig information.
 • Dubbelbestraffning – Att försätta någon i en situation där personen nedvärderas och bestraffas oavsett vilket handlingsalternativ den väljer.
 • Påförande av skuld och skam – Att få någon att skämmas för sina egenskaper, eller att antyda att något de utsätts för är deras eget fel. Detta sker ofta genom en kombination av förlöjligande och dubbelbestraffning.

Hur Vetenskap och Folkbildning agerar

Vi kan börja med att se på de svar som VoF-folk skrivit på mitt inlägg VoF tar pris i amatörism (blogg.passagen.se/sannaehdin/entry/vof_i_pajkastning)

Jesper Johag (zeqe@zeqe.myz.info) angriper och förlöjligar den ”pseudovetenskap som Vidarkliniken bedriver” enligt honom – men ingen kommentar till deras egen totala avsaknad på kompetens i KAM.

Stephan Pomp (s.pomp@physics.uu.se) angriper, förlöjligar och skammarVarvara för att hon och hennes familj använder homeopati.

Stephan Pomp (stephan.pomp@physics.uu.se) förlöjligar och osynliggör i ett nytt svar nivån på KAM genom att tycka att information, kunskap och utbildning inte spelar någon roll: ”Man behöver inte forska i själva ämnet för att kunna läsa artiklar och förstå att dessa inte håller måtet på en vanlig vetensakplig artikel.”

Mattias Westermark (mattias_nidhogg@yahoo.se), medskribent i artikelnangriper att ”nästan alla svar på vår artikel från alternativsidan består av attacker på artikelförfattarnas kompetens, anklagelser om jäv eller att rent av vara köpta”.

Hans (loodjuret@gmail.com) förlöjligar ”Homeopathy – there is nothing in it. Men visst, dyrt vatten är ju inte skadligt. Kanske för plånboken men…. 😉

– men fortfarande tar ingen upp något om deras egen totala brist på kompetens – och att de får tycka till i en DN-debatt om något som de inte har utbildning i. Så länge de inte svarar på detta som jag tog upp i inlägget lägger jag inte in någon kommentar.

Text: Sanna Ehdin

Läs hela artikeln på hennes blogg

Föregående

Vetenskap och Folkbildning använder härskartekniker så här…

Nästa

The Skeptic trailer

 1. Kungen av Kungsan

  Haha, ja det är verkligen en skitlöjlig sammanslutning av direkt obegåvade människor som gärna skulle vilja vara betydelsefulla men som inte är det.

  Jag gav dom frågan om det fanns någon korrelation mellan Aspergersdiagnos och medlemskap i Vetenskap & Folkbildning. Det fanns det tydligen för jag blev genast utskälld, tystad, utesluten och mitt inlägg grundligt raderat.

  Vetenskap & Folkbildning består av en samling löjliga medelmåttor. Hjärnor utan energi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: