ZandCell är ett företag i Halmstad som arbetar med stamcellsteknologi. Företagets grundare Michael Zand är tidigare kommunpolitiker. Föreningen Vetenskap och folkbildning skriver på sin blogg:

”Den 11 juli skrev en nytillkommen deltagare på VoF:s webbforum ett kritiskt inlägg under pseudonym om ZandCell. Rubriken var ”Stamceller som kvacksalveri i Sverige”, och skribenten uttryckte oro för att firman skulle kunna locka till sig desperata cancerpatienter från andra länder. Tre dagar senare nåddes VoF-styrelsen av ett brev på ZandCells brevpapper där ägaren hotade föreningen med polisanmälan om inte forumtråden raderades inom några dagar.”

”Vi i styrelsen är därför rätt pålästa om vilka rättigheter och skyldigheter vi har i yttrandefrihetsfrågor. Vi har meddelat Michael Zand att vi inte kommer att ta bort tråden från forumet och att vi inte uppskattar rättshaveristiska hotelser.” / ordf, Martin Rundkvist, VoF

Det har kommit till allmän kännedom att ZandCell nu har polisanmält VoF.