Ny teknik från Ericsson kan stoppa nättrollen från VoF

Telecombolaget Ericsson har tillsammans med ett estniskt IT-bolag utvecklat en teknik som ID-märker datafiler med tre unika igenkänningstecken: skapelsedatum, vem som skapade filen och ett matematiskt bevis för att filen inte ändrats eller manipulerats, skriver Metro.

Tekniken kan till exempel stoppa nättrollen från skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF). Föreningen har gjort sig känd sedan flera år för sin stora aktivitet på sociala forum och i kommentarsfälten efter artiklar på internet. Medlemmar från VoF och personer associerade till föreningen har satt i system att misskreditera alla personer som avviker från VoF:s materialistiska trosuppfattningar.

En ny uppfinning kan i teorin göra det nästintill omöjligt att vara anonym på internet – vilket i sin tur skulle sätta rejäla käppar i hjulen för kriminella hackers som bryter sig in i servrar, och dessutom hjälpa till att avslöja trollen som skriver hotfulla mejl och kommentarer. / Metro

Styrelsemedlemmar och vanliga medlemmar i VoF har vid flera tillfällen anmälts till Datainspektionen och polisen för förtal och kränkningar. Än så länge har ingen från VoF fällts beroende på bristande bevisföring och svaga lagar som inte skyddar medborgare. Nu kan det bli ändring på det.

Vetenskap och Folkbildning.nu