Benådningsansökan för fd ordf i KTH:s Etiska Kommitté – Årets förvillare 2011

En benådningsansökan har postats avsett för en KTH-professor som var ordförande i KTH:s etiska kommitté . Han blev utnämnd till Årets förvillare för det bristande omdömet att välja in VOF:s grundare Sven-Ove Hansson som styrelseledamot i kommittén. SOH grundade föreningen Vetenskap och Folkbildning (VOF) som sedan 1987 delat ut ett nedsättande antipris (Årets Förvillare enligt VOF).

Antipriset har lett till personliga tragedier, tankar om självmord, uppsägningar, kollegor som vänder dem ryggen, problem i familjelivet och allmänt åtlöje för de utpekade.

Ordförande i KTH:s etiska kommitté  har inte förklarat varför Sven-Ove Hansson är lämpad att sitta i ett etiskt råd ena dagen för att nästa dag förlöjliga oliktänkande. Ordf. vill ej förklara vilket nytta Vetenskap och Folkbildnings förnedringsverksamhet tillför KTH eller samhället i stort.

Nu har någon skickat in en benådningsansökan. Orsak? KTH:s etiska kommitté lades ned 2014.

KTH:s etiska kommitté nedlagd

Rektor beslutade att från och med 2014-02-13 lägga ned KTH:s etiska kommitté. Etiska frågor ska istället hanteras i KTH:s ordinarie verksamhet och organ.

KTH hade från 2008 en etisk kommitté med uppgift att vara ett stöd till verksamheten — klipp —Fakultetsrådet har vid sammanträde 2014-01-28 diskuterat frågan om hur KTH ska hantera etiska frågor i framtiden och föreslagit rektor att etiska kommittén läggs ned samt att etiska frågor bör hanteras i KTH:s ordinarie verksamhet och organ.

Källa: www.intra.kth.se/kth-informerar/ledningen/kth-s-etiska-kommitte-nedlagd

Enligt KTH:s universitetförvaltning (planerings- och utredningsavdelningen) ska ett förslag på en ny och reviderad etisk policy behandlas i universitetsstyrelsen den 1 december 2015.