Strålsäkerhetsmyndigheten med GD Mats Persson nomineras till priset Årets Förvillare 2016

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) nomineras återigen till priset Årets Förvillare för att myndigheten har förvillat om kända och visade risker med strålning trots att 224 vetenskapsmän har belägg för att hälsorisker på grund av mobilstrålning iställts stärkts under senare år.

Motivering:

Generaldirektör Mats Persson
Generaldirektör Mats Persson på Strålsäkerhetsmyndigheten – Pressfoto av Bosse Alenius

Strålsäkerhetsmyndigheten nomineras till Årets Förvillare på grund av att de lyckats förvilla om kända och visade risker med strålning samtidigt som man undgått kritisk granskning i tongivande medier. De har därmed lyckats både förvilla allmänheten och journalister om vad forskningen påvisat gällande hälsorisker.

Strålsäkerhetsmyndigheten gick till exempel ut med nyheten att beläggen för hälsorisker med elektromagnetiska fält och radiofrekvent strålning skulle minskat. (maj 2016). Enligt uppgifter på deras egen webbsida framkom att experter samma dag som utspelet om de minskade beläggen gjordes i Sveriges Radio Ekot, förevisade att forskningen genomgående eller  till en majoritet observerat förhöjd risk för Alzheimers, ALS och cancer.

Det framkom även av experterna samma dag att forskningen genomgående fram till år 2003/2004 visat förhöjd risk för barnleukemi i närhet av radio/TV-master vilket avslöjade att Strålsäkerhetsmyndigheten och tidigare Strålskyddsstitutet under mer än ett decennium ljugit och vilselett om att några hälsorisker av radio/Tv-master aldrig skulle observerats.

Enligt 224 vetenskapsmän har beläggen för hälsorisker av mobilstrålning tvärtom stärkts under senare år.

Strålsäkerhetsmyndigheten har också enligt granskning av den oberoende organisationen Strålskyddsstiftelsen, gjort mycket förvillande påståenden om  den miljöövervakning som bedrivs. Under flera år har påståenden gjorts om mätningar av strålning i skolor gjorts som föranlett läsaren att tro att Strålsäkerhetsmyndigheten kartlagt strålningsförekomsten i skolor. Strålskyddsstiftelsen avslöjade under året att myndigheten gjort en mycket icke-representativ mätning i en icke representativ skola och därmed vilseleder om potentiell exponering för radiofrekvent strålning i skolor i Sverige i dag.

Att Strålsäkerhetsmyndigheten kunnat fortsätta att förvilla journalister i tongivande medier, inklusive Public Service, allmänhet och beslutsfattare ända upp i regeringen trots uppenbara och lättkontrollerade lögner, gör dem väl lämpade att få priset för årets förvillare 2016.

Nominator: Anonym

Referenser

http://www.stralskyddsstiftelsen.se/2016/08/elektromagnetiska-falt-okar-risken-for-alzheimers-als-och-cancer/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6434985

http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/Om-myndigheten/Aktuellt/Nyheter/13-ar-av-forskning-om-elektromagnetiska-falt–allt-svagare-misstanke-att-mobilen-kan-orsaka-cancer/

http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/PageFiles/27317/Martin.pdf

http://newsvoice.se/2016/10/13/elektrosmog-skolan-myndighetsfusk/

http://newsvoice.se/2015/05/11/190-forskare-gar-idag-ut-och-varnar-varlden-for-mobiler-och-surfplattor-tekniken-dodar-oss-i-fortid/

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.