Årets Förvillare

Hanno Essén blev Årets förvillare

Folket utser vinnare av titeln ”Årets Förvillare”. Vinnaren valdes den 1 maj 2011. Av flera föreslagna motiveringar för att ge Hanno Essén priset sammanfattas de tydligaste bevisen på hans förvillar-gärning. Se kandidater.

Motivering

Hanno Essén

Person som är snarlik prof Hanno Essén

Hanno Essén är fd ordförande i skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VOF). Han får priset Årets Förvillare för att han regelbundet framträder i radio och TV i sken av att vara expert i flera vetenskapliga ämnen trots att han endast har sakkunskap i fysik. Essén har inte förklarat varför hans fysikkompetens gör honom lämpad för att uttala sig om frågor gällande t.ex. hälsa och medicin.

Essén har delat ut priset Årets förvillare två år i följd 2009-2010 på ett tvivelaktigt sätt, dels till läkaren Annika Dahlqvist (2009) och dels till Stockholmsinitiativet (2010). Utnämningen av Annika Dahlqvist var främst grundad på felciteringar i kvällspressen. Att inte använda säkra källor i en verksamhet som påstås vara vetenskaplig är att förvilla.

Att utnämna Stockholmsinitiativet (2010) är att skaffa sig själv försteg i en icke avgjord akademisk diskussion genom att påstå att motparten är en fåntratt. Detta degraderar allvarliga vetenskapliga frågor till smutskastning.

I en artikel i Aftonbladet den 23 mars 2011 meddelade Hanno Essén att han inte tänker dra tillbaka någon utnämning även när VOF har fel. Att inte korrigera fel när de påtalas är att förvilla. Så agerar ingen riktig vetenskapsman.

VOF:s utnämningar har kritiserats i den öppna debatten och VOF har inte klarat av att på ett tydligt sätt försvara sina motiveringar trots att de försökt förtydliga dem med nya citat från bloggar och kvällspress.

Referensartiklar

Newsmill: Efter svininfluensan – Vetenskap och Folkbildning måste ta tillbaka förvillarutnämningen till ”Fettdoktorn”

TV4: Intervju med Annika Dahlqvist och Hanno Essén

Aftonbladet: ”Jag tänkte på att ta mitt liv”

Annika Dahlqvist: Aftonbladet skriver fel igen

Newsmill: Vetenskap och Folkbildning har trampat i klaveret

Newsmill: Även klimatdebattörer måste förstå att kritik är en del av vetenskapen

Hanno Esséns hemsida

Föregående

Lars Bern kallar Vetenskap och folkbildning för politisk aktivistorganisation

Nästa

Hanno Essén fick debattpriset Årets förvillare 2011

  1. Kalle

    Ja det finns alltid en massa småpåvar i Sverige som anser sig ha monopol på sanningen och använder empirisk evidens på ett obehagligt och ganska ovetenskapligt sätt för att gynna sitt eget paradigm. Det finns antagligen en diagnos som drivkraft bakom denna individs fyrkantiga resonemang. Den stora fördelen med vetenskap är att man är redo att ifrågasätta allt, inkluderat metoder i vissa studier,inte att slå ner på grupper och personer med diffusa argument i vetenskapens namn. Det lustiga är att de är väldigt lika kyrkan som den var för några hundra år sedan, allvetande om alla områden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén