Sveriges Farmaceuter och Kristina Fritjofsson nomineras till Årets Förvillare pga Årets Farmaceut-pris

Förbundet Sveriges Farmaceuter med styrelseordförande Kristina Fritjofsson nomineras till Årets Förvillare för att de utsåg Dan Larhammar till ”Årets Farmaceut”. Larhammar har kritiserats för att sitt tvivelaktiga agerande gentemot forskare och journalister som lyfter fram hälsobefrämjande metoder. 

Motivering:

Förbundsordförande Kristina Fritjofsson på Sveriges Farmaceuter,   pressfoto
Förbundsordförande Kristina Fritjofsson på Sveriges Farmaceuter, pressfoto

”Genom att utse Vetenskap och Folkbildnings fd ordförande Dan Larhammar till ”Årets Farmaceut” har fackförbundet använt sin plattform som propagandarör för en enskild som i närtid inte varit verksam som farmaceut i något av våra apotek.

Dan Larhammar är föremål för en omfattande kritik för sitt komprometterande agerande gentemot forskare och journalister som ägnar sig åt olika hälsobefrämjande spår som Larhammar och VoF vill undanröja genom tveksamma metoder som bryter mot mänskliga rättigheter* och som avser att förstöra karriär och liv för de människor de angriper.

Att Sveriges Farmaceuter gör sig till skampåle för åsiktsförtryck och förföljelser torde inte gagna vare sig svenska apotek eller deras medarbetare eller det svenska samhället.”

Nominator: Apotekare

*hälso- och vårdfrihet räknas som en mänsklig rättighet

Referenser

1) Sveriges Farmaceuter: Dan Larhammar utsedd till Årets Farmaceut

2) Svensk Farmaci

3) Uppsala Universitet: Dan Larhammar utnämnd till Årets Farmaceut