Peter Wolodarski (DN) – Blev Årets Förvillare även 2016

Peter Wolodarski. Foto: Rikard Westman. Licens: Wikimedia Commons
Peter Wolodarski. Foto: Rikard Westman. Licens: Wikimedia Commons

Röstningen på Årets Förvillare 2016 är avgjord. Chefredaktör på DN Peter Wolodarski blev överlägsen vinnaren 2016 (43,9%) precis som 2015 (23,9%) när folket får nominera och rösta. DN som helhet fick drygt 54% av samtliga 4235 röster i och med att kulturchefen på DN fick knappt 11% av rösterna. 

Artikeln är uppdaterad kl 09.30, 5 jan 2017

Motiveringen för 2016 handlar om att Wolodarski och DN publicerar:

 • artiklar som presenterar enögda halvsanningar och ”subjektiv information”,
 • osakligt underbyggda nyheter och analyser,
 • artiklar som bygger upp dåliga relationer med grannlandet Ryssland,
 • artiklar som vurmar för NATO-anslutning utan att belysa riskerna och kostnaderna
 • samt att Wolodarski omger sig av många frilansande journalister som riskerar sina uppdrag om de inte följer DN:s agendajournalistik.

Läs hela motiveringen och se video där Wolodarski konfronteras av Alice Teodorescu

Peter Wolodarski benådades inte

Förra årets skedde även en omröstning för att benåda Peter Wolodarski för att ha fick priset för 2015. Den ledde till att 84% av de som röstade inte ville benåda honom. Läs mer om motiveringen för att utse Wolodarski 2015.

Peter Wolodarski Årets Förvillare 2016

Föreningen Vetenskap och Folkbildning som lanserade priset 1987 fick i vanlig ordning många röster (18,42%) och hamnade i år tvåa på listan.

2 kommentarer

 1. Ett bra val! Jag är själv medskyldig till valet av Wolodarski. Denne man med sin agendajournalistik och därmed mörkande, och i bland förvrängande, av obekväma sanningar, är väl förtjänt av ”utmärkelsen”.

  Skulle vara intressant att veta varför valet anses populistiskt. Populism är ett odefinierat begrepp som oftast används för att beskriva det man ogillar.

  Leif Ahrgren

 2. DEMOKRATI OCH YTTRANDEFRIHET

  är inget vi kan ta för givet. Nu senast var demokratiministern (!) ute och ville inskränka vår frihet att tala sanning på Internet. Att vaccinationsindustrin lurar oss med falsk information verkar dock inte bekymra ministern trots att en halv miljon svenska tjejer nu riskerar att få sina liv förstörda – för ingenting.

  ÅRETS FÖRVILLARE 2016

  Team Kostdemokrati har utsett demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) till årets förvillare 2016 – för att hon aktivt agerar för att underminera demokratin (!) genom att säga sig vilja begränsa vår yttrandefrihet. Ett högst anmärkningsvärt och ofattbart agerande av vår kultur- och demokratiminister.

  Till ministerns personliga försvar ska nämnas att hon sannolikt bara lyder order och kanske inte förstår vad hon medverkar till. Hon promotar propaganda och medverkar till att inskränka folkets möjligheten att sprida sanningar som inte är ”politiskt korrekta”.

  Läkemedelsindustrin har redan etablerat ett monopol på våra liv och skattepengar. Ska de nu även få ett ”sanningsministerium”?

  Ministerns agerande mot folkets rätt att tala fritt är synnerligen allvarligt och om inte regeringen agerar så faller ansvaret tungt på dem inför nästa val 9 september 2018.

  http://www.kostdemokrati.se/midi/2017/01/04/minister-alice-bah-kuhnke-mp-utsedd-till-arets-forvillare-2016/

Kommentarer är stängda.