VoF diskuterar namnbyte efter möte i riksstyrelsen trots att VoFs logga fotats i rymdskepp

Den 9 juni började voffarna att diskutera namnbyte på föreningen Vetenskap och Folkbildning samt även byte av logga. Problemet är att VoFs logga redan suttit på svensk astronaut i omlopp runt jorden.

Styrelsen skriver i VoFs forum:

”På dagens möte med riksstyrelsen lättade flera av oss äntligen våra hjärtan angående VoFs nuvarande brutalistiska logotyp med skarpa vinklar, 70-talskänsla, färgvalet i logotyp och på hemsidan… och vid närmare eftertanke, hela namnet på föreningen borde nog bytas ut.” … ”Styrelsen tror att det är dags att byta namn och logotyp.”

Medlemmen Killershrew kontrar: ”Möjligen kan själva styrelsen byta namn till ”galenskap o hjärnsläpp” iom det här förslaget.” Flera personer sluter sig till uppfattningen att VoF måste värna om sitt namn som inarbetats sedan 1987.

En styrelsemedlem menar dock att ”Svenska Skeptiker” är ett bra alternativ. Styrelsen hade redan diskutera det. Problemet är att förkortningen då blir SS, från 40-talets SchutzStaffel dvs tyska skyddskårer och en paramilitär kamporganisation med elitpersonal tillhörande Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet. VoF kallar sig iofs redan för ”Swedish Skeptics” som också kan förkortas SS. Kanske VoF helt enkelt ska slå till med det och sedan ta adressen www.ss.se, men det gick inte för ”Stockholms Spårvägar” har redan lagt beslag på den domänen. Attans också.

VoF-forumsmedlemmen Horvendile (DanT) skriver att föreningen skulle kunna byta namn till Folkvett som VoFs tidning redan heter, men han menar att namnet är lite för mycket ”full of itself”. Ett fyndigt förslag kommer från Pär C som föreslår slogan: ”Skeptiker utan tvivel”, men det löste inte namnfrågan för föreningen medan namnet ”Skeptiker utan gränser” (SUG) passerade nästan obemärkt i diskussionen. Det gjorde dock inte urspårningen och diskussionen runt den finska flygkrigsskolans svastikalogo. Det blev en snabb avknoppning på det.

Micke D konstaterar i slutänden att det tyngst vägande argumentet att inte byta namn och logga på föreningen är att den svenske astronauten Christer Fuglesang hade på sig VoF:s T-shirt i ett rymdskepp. Nu är cirkeln sluten. NASA byggdes enligt historiskt verifierbara dokument upp av nazister som efter krigsslutet 1945 togs hem av USA för att bygga upp det amerikanska rymdprogrammet. Kända namn som Verner von Braun och andra raketingenjörer blev nyckelpersoner.

Ett förslag är därför att VoF behåller sitt namn och satsar på solsystemet. VoF skulle kunna fungera som en grindvakt ”in space” mot telepatiska gröna vågare från andra planeter. VoF:s mardröm bör ju rimligen vara utomjordingar som tagit vetenskapen till en helt ny nivå av excellens och som förespråkar samma värderingar som 60-talets flower power generation inklusive daglig TM-meditation. De måste stoppas och kanske Christer Fuglesang kan bli VoF:s första grindvakt.

”Jag är skeptisk”, står det på Fuglesangs VoF T-shirt när han blickar ut i rymden från den internationella rymdstationen i omlopp runt vår planet. Vi får lita på att Sveriges enda astronaut ser till att få lite folkvett i huvudet på eventuella ”newage people from space” innan de landar.

Läs mer:

Svenska Dagbladet: Därför tar jag en överdos