Förundersökningen mot voffaren i VoF:s vaccinkampanj lades ned – denna gång

Redaktören på Vaccin.me, Linda K. anmälde i maj 2012 en voffare som skickat grovt kränkande meddelanden bifogade i vaccingåvobrev till henne.

Medlemmar i föreningen Vetenskap och Folkbildning  startade en insamling av vaccinpengar till Unicef. Kampanjen startades av en VoF-medlem som annonserade insamlingen i VoF:s blogg. En anställd vid ett japanskt läkemedelsbolag som också är VoF-sympatisör skickade då sina tre gåvobrev, tillhörande sina tre donationer till Unicief, till redaktören Linda K. på Vaccin.me.

Texten i dessa gåvobrev var grovt kränkande och antydde att redaktören på Vaccin.me vill döda barn i Afrika. Se separat artikel.

En anmälan gjordes som skickades in till polisen i Skåne den 5 maj. Den 14 maj kom beslutet att förundersökningen inte inleds, med tillägget att om det kommer in fler uppgifter kan en förundersökning ske. Det är praxis att enstaka övertramp inte utreds, men skulle liknande påhopp ske igen kan de bli juridiska konsekvenser.

Medlemmar i VoF har i en lång diskussionstråd (rubricerad Vaccin.me) på sitt forum Vof.se/forum urskuldat sig helt. De anser att Vaccin.me är boven.

Anmälningar och svar

Anmälan sid 1
Anmälan sid 2
Beslut sid 1
Beslut sid 2

Gåvobreven (PDF)

Håkan Grytzell gåvobrev 1
Håkan Grytzell gåvobrev 2
Håkan Grytzell gåvobrev 3
Peter Möller gåvobrev 1
Peter Möller gåvobrev 2
Emma Söderberg
Joakim Söderberg
Andreas Thore gåvobrev 1
Andreas Thore gåvobrev 1
Birgitta Ericsson
Kerstin Asplund