Vetenskapliga Partiets ledare anser att Vetenskap och Folkbildning är en aggressiv ovetenskaplig sekt

martinMartin Gustavsson som är partiledare för det Vetenskapliga partiet, skriver den 26 november 2013, att han tror att grundtanken med föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) var god, men han anser idag att  VoF spårat ur totalt och blivit en aggressiv ovetenskaplig sekt och en bisarrt avvikande gruppering.

Martin Gustavsson sammanfattar varför VoF är sektig:

  • I vetenskapliga spörsmål bör övertygandet ske genom logisk argumentation och fakta, men VoF övertygar människor med grupptryck och mobbning.
  • I bildningssyfte bör kommunikation vara hövlig. Istället bemöts logiska argument, erfarenheter, spekulationer och hypoteser som kan leda vetenskapen framåt istället som regel av personangrepp, osaklighet och raljans mot oliktänkande från VoF.

Gustavsson spekulerar i anledningen till att VoF tappat greppet.

”Kanske har föreningen VoF drabbats av samma fenomen som drabbat de flesta politiska partierna, nämligen infiltration av de mindre mentalt bemedlade? Kanske de mentalt bemedlade helt enkelt valt att gå ur”, skriver han.

Martin Gustavsson anser, till skillnad från VoF,  att partiet ska använda samtal där logik, känsla, fakta och djupt tänkande står som grund för djuplodande underbyggda åsikter, kreativt nytänkande och flexibilitet. Vetenskapliga partiet vill skapa ett verkligt vetenskapligt alternativ som kan lösa de problem som framtidens generationer står inför.

”Vi vill ha kvalitet på medlemmarnas förmåga att se samband och tänka långsiktigt. Fler politiker i Sverige bör helt enkelt ha förmåga att tänka rätt och långsiktigt. Även prestigelöshet är viktigt och kommer gynna en korrekt förändring.”

Läs mer: Vetenskap och Folkbildning – En aggressiv ovetenskaplig sekt