Livsmedelsverket nomineras till Årets Förvillare 2015

Motivering 1: 

Trots att forskningen visar på att kostråden som livsmedelsverket (a.k.a. livsfarlighetsverket alt. dödlighetsverket) ger till folket är råd MOT hälsa istället för det motsatta, vägrar dom ändra sina kostråd och håller fast vid uråldriga kostråd och fakta som inte längre bör få kallas fakta.

Allt fler människor blir friska av att äta en kost med mer fett och mindre kolhydrater, gluten och tillsatser, men livsmedelsverket fortsätter att sprida okunskap och matråd mot ett fetare, sjukare Sverige.

Nominator: Lina Ervig-Lindqvist

Motivering 2: 

Livsmedelverket fortsätter år efter år att varna för mättat fett (tex smör) och kolesterol trots att vetenskaplig forskning visar att kolesterol är naturligt, att ”ondskefullt kolesterol” är hittepå och att tex smör är bland det bästa fettet för kroppen.

Några exempel på Livsmedelverkets förvillande hälsoinformation:

”Att ersätta en del av det mättade fettet i maten med fleromättat fett kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom.”

Källa: ”Smör, margarin och matolja” senast granskad 2015-02-24 av myndigheten.

”Hjärt- och kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar har minskat kraftigt sedan 1980-talet och det beror bland annat på att andelen personer med höga kolesterolvärden (blodfetter) är lägre nu än tidigare.”

”Vissa mättade fettsyror höjer nivåerna av det man brukar kalla för det onda kolesterolet, LDL (low density lipoprotein).”

”LDL bidrar till att fett lagras i blodkärlen. Om det finns mycket LDL-kolesterol i blodet är risken stor att LDL oxideras, härsknar. Oxidationen gör att fett, kolesterol och kolesterolestrar fastnar i kärlens väggar. Blodkärlen blir trånga och blodcirkulationen sämre.”

Källa: ”Hjärt- och kärlsjukdomar” senast granskad 2015-02-16 av myndigheten.

Livsmedelsverket fortsätter med att förorda det hälsoskadliga margarinerna och kolhydratrik kost medan tex Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) redan i september 2013 slog fast efter en utredning att låghydratkost är bäst för hälsan.

Antalet svenskar som dör varje år på grund av Livsmedelsverkets hälsoskadliga råd är stort. Hjärt- och lungfonden skriver att 30 000 svenskar drabbas av stroke och att 28 000 svenskar dör av hjärtinfarkt varje år. Många av dessa trodde att margarin var bra och att smör och kolesterol var farligt och de lät sig därför felmedicineras med tex hälsoskadliga statiner. Deras livskvalitet försämrades och deras liv förkortades.

Nominator: NewsVoice

2 kommentarer

  1. Livsmedelsverket är förmodligen Sveriges mest onödiga myndighet, då dessa endast springer läkemedelstillverkarnas ärende och genom dåliga kostrekommendationer medverkar till att göra svensken ännu mer sjuk.

  2. Livsmedelsverket arbetar inte för att ”verka för liv”. Tvärtom, de arbetar för att ge oseriösa mat-producenter mer i plånboken!

Kommentarer är stängda.