Varning för Wikipedia och Vetenskap & Folkbildning

Wales-Bomis-Models-hkDet brukar varnas för att Wikipedia är ovetenskaplig. Det är snarast tvärtom. Den censurerar bort alla ifrågasättanden av konventionell sanning. Det gäller sådant som information om naturlig läkning,  faror med vaccin och och kriminalitet inom bioteknikindustrin. Wikipedia är en plats för utpressning och korruption hävdar Humanism & kunskap i en artikel och refererar till en artikel av Mike Adams, NaturalNews.

Text: Hans Sternlycke | Wales: Bomis models

Wikipedias grundare, Jimmy Wales talar om tusentals frivilliga skribenter, men han låter dem vara anonyma. Många av dem är betalda troll för att skriva till förmån för GMO, kemoterapi och läkemedel. Vilket företagstroll som helst kan ändra i vad som skrivs i Wikipedia. Den är full av vinklad information och felaktiga uppgifter om naturlig hälsa, miljösäkerhet och hållbart jordbruk skriver Truthwiki om Wikipedia. Information filtreras för att avlägsna allt om naturläkemedel. Till det säger James Wales att Wikipedia inte skall vara kvalitetsreferens för sådan frågor. Före Wikipedia drev Jimmy Wales ett digitalt porrnätverk som kallades ”Bomis”.

I Sverige är det VoF, Vetenskap och Folkbildning, som trots sitt namn håller på och tvättar i Wikipedia på det här sättet. Många i styrelsen har industrianknytning. En rad enskilda har under årens lopp fått skampriset Årets förvillare och fått löpa gatlopp i pressen. Men stämpeln bör snarare tas som ett bevis för modiga och självtänkande personer. Många av dem anser att de blivit nominerade därför att de gått emot industriintressen. VoF har fått stor press för angrepp på medieinslag som inte passat dem. Bland annat P1 Kaliber som refererade till ett danskt TV-program om tonårsflickor som blivit skadade för livet av vaccin mot livmoderhalscancer.

Elöverkänslighet finns inte enligt föreningen VoF. Pressens kampanj mot kommuner som fortfarande ger bidrag för funktionsanpassning av lägenheter så att elöverkänsliga kan bo kvar där emanerade från dem. Tidigare har kommuner som försökt skapa strålningsfria zoner trakasserats till att ge upp.

Vågbrytaren har tagit hit Martin Pall, professor från USA som forskat om mobilstrålningens påverkan på kalciumjonkanalerna som förklaring till elöverkänslighet, för två föredrag. Det vid Stockholms universitet fick flyttas i sista stund efter avhysning, troligen efter attack från VoF. På frågan varför svarades att uthyrning till externa arrangörer medges endast om tydlig studentnytta föreligger och att beslut fattas av förvaltningschefen.

Text: Hans Sternlycke

4 kommentarer

 1. Jag kan bekräfta att artikeln är korrekt. Jag har upplevt att Wikipedia har sina politruker. Ord som är mindre känsliga kan man oftast finna sanningen i, medan andra vaktas av politrukerna.
  Styrkan med Wikipedia och andra liknande wikis är trots politrukverksamheten diskussionsfliken bakom dessa känsliga ord.

  VoF upplever jag som en salig blandning av äkta vetenskapsmän, rimlig kritik mot ovetenskapliga fenomen, elaka internettroll samt ovetenskaplig desinformation från läkemedelsindustrins lakejer.

 2. Jag upptäckte denna vetenskapliga skrift nu. När jag läser i den ser man ju mycket tydligt att den inte är vetenskaplig. Det är ju en konspiratorisk skrift som torgför rena lögner.
  Jag läste i länken ”vof” som ni kritiserar, den däremot var riktigt bra.

 3. @AktivRespekt

  Ditt kära VOF är lika fullt med konspirationsteorier, om allt från hur naturläkemedelssäljare intrigerar mot skolmedicinenen till hur vaccinkritiken styrs av rädsla och ormoljesäljare.

Kommentarer är stängda.