Varför Årets förvillare?

Folket utser genom direktdemokrati både kandidater och vinnare till priset ”Årets Förvillare”

Aretsforvillare.nu har blivit en mindre maktfaktor, en folkstyrd kanal för att klaga på politiskt maktmissbruk, falsk folkbildning, industrifinansierad forskning och pseudovetenskap, public service baserad på skenbar vetenskaplighet, likriktande propaganda i media och myndighetsinkompetens.

Vi bakom Aretsforvillare.nu har blott tre funktioner; att acceptera
kandidater baserade på rimliga nomineringar, att göra hemsidan känd och att sköta tekniken bakom.

Det började som ett practical joke

Aretsforvillare.nu lanserades i december 2010 som ett practical joke med seriös underton och som en reaktion mot skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) och deras pris med samma namn, Årets förvillare. VoF har sedan 1987 delat ut sitt ”pris” till personer som de anser är ovetenskapliga. Åren gick och allt fler fick det och allt fler blev fiender till VoF.

I december 2010 lanserades därför sajten Aretsforvillare.nu som gav folket en möjlighet att välja Årets förvillare. Kandidaterna var i början iofs bara personer från VoFs styrelse. Det var trots allt ett allvarligt skämt, men under hösten 2011 har allt förändrat karaktär.

Vi gjorde det tydligt att folk verkligen kan både nominera vem de vill och sedan rösta fram en vinnare. Vi ser nu en tendens till ett faktiskt behov av missnöjesröstning ur ett större perspektiv och att svenskarna kanske gillar direktdemokrati.

Moral

Det kan tyckas att det är omoraliskt med ett förvillarpris, men få möjligheter finns kvar för den enskilde medborgaren att verkligen påverka de högsta nivåerna i samhället annat än att klaga. Ett förvillarpris markerar tydligt medborgarnas rätt till sitt folkvälde, det etymologiska ursprunget till ordet demokrati och i en äkta demokrati råder direktdemokrati i form av internetröstning i de sakfrågor folket väljer ut som viktiga.

Årets förvillare läggs ner om…

Sajten Årets förvillare läggs ner om skeptikerföreningen VoF lägger ned sitt fulpris Årets förvillare och tar bort alla texter om offren från år 1987 och framåt inkluderat på Wikipedia.

3 kommentarer

  1. Man är givetvis berättigad att ge vilka pris man vill till vem man vill. Det som är ohederligt med den här sidan är dock att den stjäl namnet från ett annat redan känt pris. Så har man inte rätt att uppföra sig.

  2. Och det andra redan kända priset är ett annat pris med samma namn, Årets Förvillare. Termen kan inte varumärkesskyddas eftersom den är för allmänt hållen enligt PRV.

    Det vore även olyckligt om bara en förening d.v.s. VOF skulle ha ensamrätt att utdela ett pris med ett så allmänt hållet namn. Så är det inte.

    Annars skulle inte VOF kunna få priset. VOF har inte diplomatisk immunitet.

    Det är upp till varje bloggare, privatperson, kung eller myndighet att kunna utdela priset Årets Förvillare när som helst, året runt och till vem som helst. Rätten att utdela priset Årets Förvillare är en allemansrätt som lyder under yttrandefriheten.

  3. Ja varför har inte Sverige infört direkt demokrati nu när alla har smartphones eller datorer med uppkoppling? Jag antar de som har makten inser att de riskerar att förlora den om detta skulle införas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.