Hanno Essén – en ledare utan ansvar

Aftonbladet skriver den 23 mars att ”fett-doktorn” Annika Dahlqvist allvarligt funderade på att begå självmord när hon utnämndes till Årets Förvillare av föreningen Vetenskap och folkbildning  i december 2009. Hon vill nu att “utmärkelsen” dras tillbaka.

VoFs ordförande och KTH-fysikern Hanno Essén, säger att föreningen inte kommer att ta tillbaka utnämningen. Han menar att den som ger sig in i den offentliga debatten får tåla detta. Så låter det alltid när VoFs kritik ifrågasätts. Inte ett uns av självrannsakelse, skriver Robert Hahn.

Hanno Essén förbiser att han alltid är ansvarig för sina handlingar och dess konsekvenser och det ansvaret kan ingen människa undanfly, inte ens genom att hänvisa till praxis i den offentliga debatten eller genom att sprida ut ansvaret genom att gömma sig bakom kollektiva föreningsbeslut. Hanno Essén kommer aldrig undan ansvaret. Det är en tung moralisk skuldbörda för Hanno Essén eftersom jag själv talat med flera tidigare “förvillare” och har förstått att denna utmärkelse orsakar omfattande mänskliga skador.

[Skärmdump från Aftonbladet. Hanno Essén låg bakom utnämningen av Annika Dahlqvists förvillarpris och ångrar det inte enligt Aftonbladet]

Personer som ger sig in i den offentliga debatten har dessutom anledning att förvänta sig att den sker på värdiga och moderna villkor. Debatt är att ge och ta och skapa synteser mellan olika synsätt. Sådant skapar växande. Att utan varning och kommunikation utnämna någon till offentlig knasboll och skicka runt det till alla Sveriges dagstidningar är helt ovärdigt en akademiker.

Om Annika Dahlqvist frågat mig hade jag bestämt avrått från att vända sig till Vetenskap och Folkbildning och be dem dra bort priset. Vetenskap och folkbildning är en förening som är intresserade av mobbning De blir bara upphetsade ju mer skada de orsakar.

Läs resten av Hahns artikel

Text: Robert Hahn, forskningschef