Allmänläkare nära självmord pga Hanno Essén och föreningen Vetenskap och Folkbildning

Aftonbladet skriver 23 mars 2011 att ”fettdoktorn” Annika Dahlqvist mådde så dåligt av att få utmärkelsen ”Årets förvillare” att hon tänkte ta sitt liv.

”Jag blev helt knäckt. Jag kände att livet var för jobbigt för att orka leva.”

Vetenskap och folkbildning

Allmänläkaren Annika Dahlqvist blev kändis när hon 2005 började förespråka LCHF-dieten som metod för viktminskning. Hennes rekommendationer vållade debatt, eftersom den feta men kolhydratfattiga kosten stred mot då konventionella rekommendationer. Ännu större uppståndelse väckte hennes uttalanden under massvaccinationen mot svininfluensan. Hon vägrade ta vaccinet, skriver Fredrik Rundkvist för Aftonbladet.

Självmord kan bli följden av föreningen Vetenskap och folkbildnings metoder

Dessa utspel fick skeptikerföreningen Vetenskap och folkbildning att utse henne till ”Årets förvillare” 2009.

”Det var illa nog med mediedrevet under hösten, men utnämningen blev dödsstöten mot mig, privat, yrkesmässigt och ekonomiskt. Det finns många som tagit sina liv för mindre saker än detta. Stundtals kände jag att livet var så jobbigt att det inte var värt att leva längre. Det var inte så att jag planlade något, men jag måste nog säga att jag tänkte allvarligt på det.”

Annika Dahlqvist får numera inkomster från föredrag om kost och hälsa. Annika Dahlqvist driver även två mycket välbesökta bloggar. En LCHF-blogg och en OT-blogg.

Hanno Essén, docent på KTH och ordförande för Vetenskap och folkbildning låter sig inte påverkas. Han säger till Aftonbladet:

”Nej, vi har inte övervägt att dra tillbaka utnämningen. Vi tycker att hon har fel, det är inte mer än så. Ger man sig in den offentliga debatten på det sätt som hon har gjort får man tåla sånt här.”

Hanno Essén är varken läkare, dietist eller ens biolog. Ändå anser han att han vet vad som gäller. Annika Dahlqvist straffades genom att tilldelas förnedringspriset Årets förvillare. Föreningen Vetenskap och Folkbildning slog ut denne allmänläkare från sin karriär.

Frågan är vad Hanno Essén hade sagt idag om Annika Dahlqvist begått självmord. Han är kandidat till alternativpriset med samma namn: ”Årets förvillare”, ett svar på föreningen Vetenskap och Folkbildnings eget pris.

En kommentar

  1. Hanno Essén fick inte förnyat förtroende och är numera inte ordförande för föreningen Forskning och Folkvett.

Kommentarer är stängda.