Lars Bern kallar Vetenskap och folkbildning för politisk aktivistorganisation

Medierna inpräntar okritiskt obevisade hypoteser om fett i maten och människans inverkan på klimatet. Det har underlättat för makthavare och lobbyister att missbruka vetenskapen. Konsekvenserna för människor och ekonomi är ohyggliga, skriver Lars Bern på Newsmill.

Lars Bern nämner särskilt föreningen Vetenskap och Folkbildning som exempel på förvillarorganisation som bidragit till röran. Bern går så långt att han vill kalla VoF för en politisk aktivistorganisation, som försökt sätta dit både ”fettdoktorn” Annika Dahlqvist och föreningen Stockholmsinitiativet.

Lars Bern ger VoF skarp kritik i båda fallen:

”En skamlig kampanj för att förstöra Dahlqvists rykte drogs igång. Den politiska aktivistorganisationen Vetenskap och Folkbildning (VoF) som tagit till sin uppgift att försvara dålig etablerad vetenskap utsåg henne till årets förvillare. Man utnyttjade på ett djupt oetiskt sätt en svekfull intervju av den medieovana läkaren i Aftonbladet. Det gick så långt att hon hindrades från att försörja sig och övervägde själmord som enda utväg.”

”Det politiska etablissemanget ser till att styra forskningsanslag till de som främst letar efter sådant som man tror stödjer AGW-hypotesen. Forskare som ifrågasätter larmrapporterna blir vanärade och får mindre anslag samtidigt som de hindras från att publicera sin forskning. Även i denna fråga har VoF dykt upp på maktens sida som försvarare av dålig vetenskap och pseudovetenskap.”

Lars Bern avslutar artikeln med:

Medias uteblivna kritiska granskning och politikernas missbruk av vetenskapen blir av allt att döma något av det som sätter punkt för västvärldens 200 åriga storhetstid.

Läs hela debattartikeln på Newsmill

SvD, 2008: Växthushypotesen gör oss fattiga

Lars Bern, född 1942, är en svensk teknologie doktor, företagsledare, författare och samhällsdebattör. Han är ledamot av Stiftelsen Svenska Dagbladet som är styrelsen för SvD, och av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien sedan 1988.