Christer Fuglesangs självmordsförsök resulterade i sludderprat och ökad tilltro till homeopati

Christer Fuglesang i samarbete med föreningen Vetenskap och Folkbildning vann svenskarnas hjärtan vid årets framträdande i Almedalen. Fuglesang tog en överdos av ett milt homeopatiskt preparat för god sömn. Strax efter intaget av 60 tabletter Coffea Alfaplex intervjuades han av SvD och Fuglesang konstaterar glatt att han mådde jättebra samtidigt som det fanns en antydan till sludder.

Poängen med överdosen var enligt Fuglesang och VoF att bevisa att homeopatisk medicin är verkningslös.

Några timmar senare deltar Fuglesang på SVT Debatt där programledaren Belinda Olsson och paneldeltagaren och höjdhopparen Patrik Sjöberg konstaterar att Fuglesang är lite väl ”bladig”. Publiken gav tumme upp. Christer Fuglesang kontrar gliringen och hans prat blir allt mer pladdrigt emedan han upphöjer föreningen Vetenskap och Folkbildnings viktiga mission i samhället. Fuglesang har dock svårt att säga ordet ”akupunktur” och placébo får i hans mun bli plásse-bo, något som drar ner en ny skrattsalva från publiken.

Det mest komiska av allt är ändå Svenska Dagbladets massiva attack mot svensk homeopati i en serie av inte mindre än 5 kritiska artiklar vilka faller på eget grepp  i och med Fuglesangs deltagande. VoF får slutrepliken i debatten på SvD. Professor Dan Larhammar tillsammans med ett gäng sidekicks från VoF utser självklart sig själva som vinnare.

Svenskarna som följde debatten i SvD och på TV vacklar. De frågar sig nu vilken verison de ska ska tro på för det hamnar slutligen alltid i just den frågan: ”vem ska man tro på”?

En sak är klar. Christer Fuglesang har på sitt eget charmiga sätt bidragit till tron att homeopatisk medicin faktiskt fungerar.

Svenska Dagbladet fick 2006 föreningen Vetenskap och Folkbildnings nedsättande förlöjlingspris Årets Förvillare för att de publicerat en artikelserie om ”energimedicin”.


Svenska Dagbladet

Orimligt ge skattemedel till bluffmedicin

Naturen är mer komplex än skeptikerna förstår

Christer Fuglesang: Därför tar jag en överdos

Fuglesang genomförde sitt ”självmordsförsök”

Preparatets tillverkare kommenterar inte

Socialstyrelsen: Ett möjligt lagbrott

Naturmedel kan innehålla höga doser mediciner

 

Mer att läsa 

SR: Vidarkliniken saknar tillstånd

Gefle Dagblad: ”Tog sitt liv” i Almedalen

2 kommentarer

  1. Är Fugelsang den som åkte upp i rymden för att hitta ett eget space är han inte mycket att lita på. Att nasa ett rymdprogram i svensk media imponerar verkligen inte. Dyra svulstiga projekt som inte leder någonstans klarar vi oss utan.

    Att framträda som omdömeslös, för VoF, i Debatt och inte ha bättre koll på sig borde rendera mannen att riskera sitt körkort. Läkemedelsindustrin och VoF behöver trots alls sådan här parodier på vetenskaplighet. De liknar väl i stort senare tids ”forskning”, !”framsteg” och vinster på hälsans bekostnad..

Kommentarer är stängda.