Årets Förvillare

Ordföranden i KTH:s Etiska Kommitté blev Årets förvillare

Motivering

Årets förvillare 2011Ordförande i KTH:s etiska kommitté blir Årets förvillare 2011 för det dåliga omdömet att välja in Sven-Ove Hansson som styrelseledamot i kommittén. Sven-Ove Hansson grundade föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) som sedan 1987 delat ut förnedringspris till personer i den akademiska världen eller i allmänheten på grund av deras felaktiga tänkande. Det har lett till personliga tragedier, tankar om självmord, uppsägningar, kollegor som vänder dem ryggen, problem i familjelivet och allmänt åtlöje för de utpekade.

Ordföranden har inte förklarat varför Sven-Ove Hansson är lämpad att sitta i ett etiskt råd ena dagen för att nästa dag förlöjliga oliktänkande. Ordföranden vill ej förklara vilket nytta Vetenskap och Folkbildnings förnedringsverksamhet tillför KTH eller samhället i stort.

Ordförandens felaktiga beslut motiverar därför till en förvillarutmärkelse.

Om Vetenskap och Folkbildning

Föreningen Vetenskap och Folkbildning har till uppgift att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat. Särskilt tar föreningen som sin uppgift att i en fri opinionsbildning bekämpa de felaktiga föreställningar som förekommer i frågor som kan avgöras vetenskapligt och kan de inte avgöras vetenskapligt delar föreningen årligen ut förnedringspris.

Artikeln uppdaterades kl 12:00, 4 nov 2015

Föregående

Sturmark och Vetenskap och Folkbildning anser sig ha patent på hur världen ser ut

Nästa

VoF diskuterar Årets förvillare 2011 och VoF:s fd ordförande är kandidat

  1. KTH:s etiska kommitté lades ned 2014 efter beslut av KTHs rektor . Etiska frågor ska istället hanteras i KTH:s ordinarie verksamhet och organ. Den etiska kommittén hade uppgift att vara ett stöd till ledning, anställda och studerande gällande etiska frågor.

    Fakultetsrådet föreslog att rektorn lägger ned kommittén. Istället beslöts att etiska frågor ska hanteras i KTH:s ordinarie verksamhet. Vidare beslöt Fakultetsrådet att KTH:s etiska policy skulle revideras.

    https://intra.kth.se/kth-informerar/ledningen/kth-s-etiska-kommitte-nedlagd-1.491285

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén