Anna Bäsén nomineras till Årets Förvillare 2012 för vaccinhets

Anna BäsénAnna Bäsén
Anna Bäsén (född 1971) är en medicinjournalist som skriver medicinska krönikor i kvällstidningen Expressen. År 2008 utsågs hon av föreningen Vetenskap och Folkbildning till Årets folkbildare ”för hennes kritiskt granskande reportage om alternativmedicinska behandlingsmetoder.” Bäsén har tidigare arbetat inom sjukvården och på tidningen Dagens Medicin.

Bild: SVT

Motivering
Påhejande medicinreporter från Expressen som kraftigt underströk att vi var osolidariska om vi alla inte gick och vaccinerade oss. Anna Bäsén fick folk att känna skuld om man inte vaccinerade sig mot svininfluensan med Pandemrix vaccinet 2009.

www.frekvensapoteket.com

Exempel från Expressen

Expressen 23 okt 2009: Anna Bäsén: Ha is i magen

”I slutändan handlar det förstås om balansen mellan nytta och risk för biverkningar. Om vaccinet visar sig vara farligt, risken överväger nyttan, måste vaccineringskampanjen självklart stoppas. Om den dagen kommer ska Expressen självklart att kräva det.”

”Men i dag finns inget rimligt skäl att tro att vaccinet är farligt. Vaccinet ger i stället skydd mot svår sjukdom och död i svininfluensa och biverkningarna är lindriga och övergående. Jag vaccinerade mig häromdagen. Jag har besvärlig astma och tillhör därför en riskgrupp. Förutom lite, lite ont i armen mår jag fint. Och jag känner mig lugnare. Det är skönt att veta att jag har mindre risk både för att själv däckas av svininfluensan och för att smitta andra.”

Expressen 29 okt 2009: Anna Bäsén: Köp in vaccin till äggallergiker och nätskrämda

”Men det finns en annan stor grupp som kan ha nytta av ett alternativt vaccin – nämligen de nätskrämda. På nätet och i kedjemejl sprids osanningar om hur farligt Pandemrix är och knäppa konspirationsteorier som att världshälsoorganisationen WHO uppfunnit pandemin tillsammans med andra onda krafter. Det är förstås rent nonsens.”

Expressen 1 nov 2009: Anna Bäsén: Vaccin är det bästa skyddet

”Jag har redan vaccinerat mig. Jag säger till människor jag bryr mig om att vaccinera sig. Riskgrupp eller inte. För ingen vet vem som dör av smittan. Men vi vet att vaccin skyddar.”

Expressen 4 nov 2009: Anna Bäsén: Vaccinbristen är en skandal

”Om Sverige hade en egen vaccinfabrik skulle vi inte behöva förlita oss på tveksamma garantiavtal eller förledas av överoptimistiska prognoser. Då hade vi kunnat dra i gång vaccinproduktionen tidigt, haft kontroll över leveranserna och säkert sluppit en del byråkratikrångel.”

”Det tar tid, åtminstone fem år, att bygga och få i gång en vaccinfabrik. Men en fabrik skulle betala sig snabbt. Sverige kan sälja vaccin, och vi kan vara helt säkra på att få nya influensor varje år. Förr eller senare får vi också en ny pandemi, och det är inte säkert att den blir lika lindrig som svininfluensan varit hittills. Utan en egen fabrik är vi, som professor Björn Olsen uttrycker det, ”rökta” i ett sådant läge.”

Expressen 10 nov 2009: Anna Bäsén: Vaccinera dig och dina barn

”För det viktigaste just nu är ATT människor vaccinerar sig. Och inte exakt i vilken ordning. Vårdpersonalen kan inte agera polis och förhöra alla som vill ha vaccin. Det har de inte tid med. Personalens uppgift är att vaccinera så många som möjligt, så snabbt och smidigt som möjligt.”

”Ta det lugnt och ta vaccinet när du får möjlighet. För att skydda dig själv och andra.”

Expressen 17 dec 2010: Anna Bäsén: Andra vågen rullar in – vettigt att vaccinera sig

”Tolv svenskar har drabbats av svininfluensa de senaste två veckorna. Tre av dem är spädbarn.”

”De nya dödsfallen i Storbritannien är en påminnelse om att det är vettigt att ta årets vaccin, i synnerhet för den som tillhör en riskgrupp. För nu rullar andra vågen in, och hur det slutar vet ingen.”

 

6 kommentarer

 1. Jag blev så uppskrämd av det Anna Bäsén skrev att jag tog svininfluensavaccinet vilket resulterade i att jag tappade mitt tjocka långa hår vilket inte växer ut igen min mamma fick samma biverkning. Min mormor blev också jättesjuk av vaccinet och dog strax efter hon tagit sprutan.

 2. En erfarenhet från verkligheten:
  ”Barnläkaren, som jag respekterade så och höll av, bröt ihop och grät när jag ringde och gav henne beskedet. Hon var utom sig. Ömsom försvarade hon vaccinet – som hade sagts henne var harmlöst – ömsom förbannade hon det och beskyllde det för att ha tagit livet av mitt barn. Hon anklagade bittert dem som intalat henne att vaccinerna var säkra. Och hon berättade för mig om en annan patient hon haft, en liten pojke, som nyligen hade dött efter denna samma vaccination.
  PLÖTSLIG SPÄDBARNSDÖD, SUDDEN INFANT DEATHS=SIDS,
  har rapporterats som en följd av administrerandet av vacciner innehållande difteri- och stelkrampstoxoider samt kikhostevaccin…

  Jag kan försäkra er alla att döden genom vaccination varken är snabb eller smärtfri. Jag kunde bara hjälplöst se på hur min dotter genomled alla helvetets kval under sin utdragna dödskamp. Hon skrek ohyggligt och sprätte ryggen i båge medan vaccinet angrep hennes omogna immunsystem. Gifterna till konserveringsmedel invaderade hennes lilla kropp och attackerade hennes livsviktiga organ tills de kollapsade, ett efter ett. Hennes djävulska plågor var en syn som kommer att hemsöka mig för alltid. Jag hoppas ingen annan förälder någonsin ska behöva bevittna detta.”

 3. Anna bäsen, hur kan folk ens ta henne på allvar? Hon har inte en aning om vad hon talar om efter ett tag, och vad för slags benämning är en medecinjournalist? finns inget som är det, bara ett sätt att sponsra dig själv. Nej lyssnar hellre på min 80åriga mormor angående skydd mot sjukdomar än Anna Bäsén, för glöm inte, Anna är anställd av en tidning, och hon skriver sånt som säljer, därav är hälften av innehållet inte ens relevant.
  Tack.

 4. Min erfarenhet av seriösa journalister är att de har ett genuint intresse av att undersöka hur saker förhåller sig, men Anna Bäsén har kanske redan allt klart för sig? Hon kanske skulle arbeta som politiker istället?

Kommentarer är stängda.