Dr Mats Reimer – Dagens Medicin – nomineras till Årets förvillare 2012

Motivering: I Dagens Medicin driver den ”oberoende” kolumnisten och barnläkaren Mats Reimer en hätsk kampanj mot allt vad alternativmedicin heter. Nu visar det sig att Reimer har en avgörande roll i läkemedelsbolaget Shires lansering av ADHD-droger för barn i Sverige – utan att ha uppgett denna allvarliga intressekonflikt.

Det är en miljardaffär. Läkemedelsbolaget Shire sålde förra året amfetaminet Vyvanse för 6 miljarder kronor (900 miljoner dollar) i USA. Dessutom drar man in stora pengar på ADHD-drogen INTUNIV. Nu satsar bolaget på barnmarknaden i Europa – och Sverige.

Till sin hjälp har man bland annat tagit den ”oberoende” kolumnisten och barnläkaren Mats Reimer, som i Dagens Medicin driver en kampanj mot allt vad alternativmedicin heter. Lika hårt som Reimer slår mot alternativmedicin lika hårt slår han för en ökad psykiatrisering av landets skolelever. I sin krönika i Dagens Medicin förklarar han: ”Skolhälsovård måste till stor del vara skolpsykiatri.”

Man kan dock inte i krönikan i Dagens Medicin läsa något om att Reimer är en av de forskare som fått läkemedelsbolaget Shires förtroende att lansera det första rena amfetaminpreparatet, Vyvanse, på barnmarknaden i Europa. Reimer är också en av två ”Principal Investigators” i Sverige i studien av Shires andra ADHD-drog INTUNIV [1].

Man ska veta att det här är studier som ENBART har syftet att skapa ett ”resultat” så att preparaten kan placeras på marknaden. Det inte fråga om någon objektiv forskning. Det är fråga om ”forskning” där läkemedelsbolaget kontrollerar hela processen, alltifrån utformningen av studierna till den slutliga statistiska analysen, tolkningen och publiceringen av data. Resultatet är i stort sett, genom studiernas utformning, garanterat från första början. De inblandade ”forskarna” har sekretessavtal med läkemedelsbolaget om att inte avslöja något utan bolagets skriftliga godkännande. Däremot står det naturligtvis forskarna fritt att attackera kritiker av den psykiatriska nerdrogningen och av alla drogfria alternativmedicinska behandlingar.

För att kunna lansera sina psykiatriska droger behöver läkemedelsbolagen knyta till sig så kallade ”Key Opinion Leaders”, som förutom att de utför studie eller sätter sitt namn på artiklar om forskningsresultaten också pratar sig varma för preparaten i skenbart vetenskapliga sammanhang inför andra läkare.

Till den som hänför data om den psykiatriska läkemedelsindustrins agerande till kategorin ”konspirationsteorier” kan det vara bra att veta att läkemedelsindustrin nu ligger i den absoluta bedrägeritoppen – man har övertagit platsen från vapenindustrin.[2]

En informativ genomgång av hur läkemedelsbolagen agerar finns i det amerikanska justitiedepartementets åtal mot GlaxoSmithKline, som nyligen lett till att bolaget fått betala svindlande 21 miljarder kronor i böter. [3]

Nyligen har också Johnson & Johnson (Janssen) fått betala 1 miljard i Texas för bolagets bedrägliga verksamhet runt neuroleptikan Risperdal. Åklagararens expertutlåtande i fallet är en mycket tung läsning. [4]

[1] http://www.druglib.com/trial/90/NCT01244490.html
[2] http://www.citizen.org/hrg1924
[3] http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304299704577502642401041730.html (Läs United States’ Complaint)
[4] http://jannel.se/Rothman.Report.pdf

Kommittén för Mänskliga Rättigheter undersöker och avslöjar psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och rensar upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

6 kommentarer

 1. Ytterligare inkommen motivering för att ge priset Årets förvillare till Mats Reimer.

  ”Han har sedan minst ett år bedrivit en häxjakt på elöverkänsliga människor i samhället.”

  /Elöverkänslig

 2. Han har bestämt sig för att han tror att sjukdomen är en form av somatisering och sen kränker han både patienter, läkare och forskare som har ME eller arbetar med ME-sjuka. Men allt han skriver visar att han inte har kunskap om sjukdomen och dess konsekvenser, han har bara plockat små bitar.

  Han tar okritiskt till sig forskningsstudier som utgår från hans åsikt (även då urvalet av patienter är felaktigt) men attackerar all biomedicinsk forskning, även forskningen från Norge där så många som 70% blev bättre/mycket bättre av en cancermedicin som trycker ned B-cellerna i immunförsvaret.

  Han för fram åsikten att man inte ska utföra biomedicinsk forskning på ME/CFS-sjuka trots att de flesta insjuknat efter infektion och en betydande del av symtomen är immunologiska.

  Ska verkligen en läkare försöka hindra svårt sjuka patienter från att få hjälp bara för att han vägrar acceptera alla bevis på att det finns omfattande biologiska avvikelser. Han är grovt kränkande och utgår inte från vetenskap och evidens när han attackerar en hel patientgrupp.

 3. Till Årets Förvillare,
  ni har nominerat Mats Reimer till årets förvillare. Kan ni lägga till att han går emot vetenskaplig forskning när det gäller subklinisk hypotyreos, som han menar är en påhittad modediagnos som hysteriska hypokondriker, samt påstår att syntetiskt sköldkörtelhormon skulle vara bättre än naturliga hormoner.

  Många fall av hypotyreos missas och blir därmed hypotyreos typ 2 eftersom vården tar prover på fel sätt. Visas här i ny studie:
  Sviridonova MA, et. al. ”Clinical Significance of TSH Circadian Variability in Patients with Hypothyroidism,” Endocrine Research, 2012 Aug 2.

  Om oupptäckt hypotyreos 2:s roll vid depression:
  Psychiatry Res. 1982 Jun;6(3):261-9, ”Symptomless” autoimmune thyroiditis in depression. Gold MS, Pottash AL, Extein I.

  Naturligt hormon ger bättre effekt än syntetiskt, samt subklinisk hypotyreos:
  Altern Med Rev. 2004 Jun;9(2):157-79. Sub-laboratory hypothyroidism and the empirical use of Armour thyroid. Gaby AR.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15253676

  Labbprover är alltför standardiserade, man bör ser till patientens värden, ej standard. Subklinisk hypotyreos enligt labb, kan vara tydlig hypotyreos för patient.
  J Clin Endocrinol Metab. 2002 Mar;87(3):1068-72.
  Narrow individual variations in serum T(4) and T(3) in normal subjects: a clue to the understanding of subclinical thyroid disease.
  Andersen S, Pedersen KM, Bruun NH, Laurberg P.
  Department of Endocrinology, Aalborg Hospital, Aalborg, Denmark DK-9000. stiga@dadlnet.dk

  Med vänlig hälsning Katarina

  1. Tack för ditt meddelande, men det måste påpekas att denna webbsida inte nominerat Mats Reimer till Årets Förvillare. Det är folket som gjort det och sedan valt att rösta på honom.

 4. Samt attackerat dom med kronisk borrelia som söker vård utomlands, trots att 94% blir bättre så förkastar han detta. Ingen har dött av borrelia säger han fast att det är många, vilket alla som kan läsa lätt kan ta reda på. Han anser att alla sjukdoms tillstånd kan botas med KBT,,, & hans mediciner 😉
  Att en Läkare på detta vis skuld belägger svårt sjuka och motarbetar fungerande behandling visar vad för sorts människa och Läkare Mats Reimer är.
  Dagens Medicin borde skämmas som låter han blogga på deras sida, det är ju lätt att man ser även Dagens Medicin som oseriösa.

Kommentarer är stängda.