Brödinstitutet och ordförande Björn Fritzdorf nomineras till Årets förvillare 2014

Brödinstitutet

Tre personer har hittills inkommit med förslaget att Brödinstitutet nomineras till Årets förvillare 2014. Brödinstitutet är en del av den svenska branschorganisationen Sveriges Bagare & Konditorer. Brödinstitutet vill öka konsumtionen av bröd i Sverige och är mest känd för kampanjen ”6-8 skivor om dagen” från 1970-talet.

Sidan uppdaterad 5 nov 2015

Jag nominerar Brödinstitutet då de åter igen kör på med 6-8 brödskivor om dagen fast denna gången för de äldre! Alla vet idag att så mycket bröd ger uppsvällda magar och fetma. Lägg till detta äldre som inte rör sig så mycket. / Anonym

Att de kan ha en kampanj med mera bröd till äldre!  Bröd är tomma kalorier. / Doris Lennerstad

Refererar till Brödinstitutets hemsida där de gått ut med att våra äldre på äldreboendena ska äta mer bröd. Det finns åtskilliga forskare och vetenskapliga artiklar som hävdar att det bröd vi äter idag, särskilt vete, är skadligt för vår hälsa. Det bidrar till att vi går upp i vikt och att vi förlorar  kontrollen över vår mättnadskänsla. Dessutom förstör glutenproteinet i brödet vår hälsa genom att skapa inflammation i kroppen, vilken i sin tur leder till en kaskad av olika sjukdomar. Att  våra försvarslösa äldre nu ska utsättas för detta för att Brödtillverkare ska kunna hålla uppe ställningarna i brödförsäljningen, ser jag som en skam. / Anonym

 

[ref: William Davis on Wheat: The Unhealthy Whole Grain,

http://theglutensummit.com/
https://www.youtube.com/watch?v=UbBURnqYVzw]

3 kommentarer

 1. Det är bra att en så viktig fråga som våra äldres matsituation uppmärksammas och väcker engagemang. Att förbättra måltidssituationen och minska risken för undernäring för våra äldre inom omsorgen, men också i hemmet, är det många som arbetar för inom olika organisationer – inte minst ute i verksamheterna.
  Att Brödinstitutet engagerar sig i denna fråga är för att brödet kan vara en resurs i detta arbete. Det stora problemet som man också belyser i regeringens Äldrevårdsutredning är att nattfastan ofta blir för lång. Ett enkelt sätt att minska den är att ta med en smörgås på nattvagnen eller uppmana att äta en smörgås till nattmedicinen eller innan man går och lägger sig. Många äldre är vana att äta smörgåsar, en smörgås behöver heller inte kännas så övermäktig som en hel måltid kan göra när aptiten inte är den samma. Då är det viktigt att smörgåsen komponeras så att den blir rätt balanserad och ger de vikta fetter och proteiner som behövs när energibehovet inte är lika stort, men näringsbehovet det samma. Brödet i sammanhanget bidrar med viktiga fibrer som håller magen igång, vilket är extra viktigt när man är stillasittande eller liggande.
  Man ska heller inte glömma matglädjen – att få njuta av det man tycker om, gärna tillsammans, är också en viktig fråga för äldreomsorgen och inget vi vill missunna våra äldre.

 2. Ytterligare nominering

  Spannmål och socker är inte lämpligt som föda för människa och djur.
  / Anita Fahlander (typ2 diabetiker)

 3. Inkommen nominering

  Brödinstitutet

  Jag nominerar Brödinstitutet då de åter igen kör på 6-8 brödskivor om dagen fast denna gången för de äldre!
  Alla vet idag att så mycket bröd ger uppsvällda magar och fettma. Lägg till detta äldre som inte rör sig så mycket.
  / Anonym

Kommentarer är stängda.