Livsmedelsverket och generaldirektör Stig Orustfjord nomineras till Årets förvillare 2014

Margarinexpert LivsmedelsverketLivsmedelsverket nomineras åter till Årets förvillare. Myndigheten fick debattpriset 2013 bland annat med motiveringen: ”för flera decennier av hälsofarliga kostråd och kostriktlinjer med uppenbart stöd av industrin snarare än oberoende forskning”. Ungefär samma motiveringar har inkommit i år från kostmedvetna medborgare som längtar efter en hälsomyndighet att lita på.

Följande motiveringar har inkommit till sajten Aretsforvillare.nu

Ger mycket förlegade kostråd. Bl.a. socker och kolhydrater till diabetiker. Förmodligen har dom stor skuld i nuvarande fetmaepidemi när dom rekommenderar stor andel kolhydrater maten. Deras råd och agerande ger stora kostnader i vård och omsorg och läkemedel. Sätter upp gränsvärden så att livsmedelsindustrin får tillåtelse att ha giftiga ämnen i maten. Bra exempel är margarin. Har själv ätit kolhydratfri kost och har dels gått ner i vikt ordentligt och mår i övrigt förträffligt mot innan. / Göran Öström

Information om salt. Först ska man äta så lite tillsatt salt som möjligt. Sen helt plötsligt så är det farligt att äta lite salt, och man ska inte begränsa sitt saltintag, utan dom flesta äter redan bra saltmängder. Det är så man tar sig för pannan. Lägg ner skiten! / Anonym

För deras envisa förnekande av nyttan med en lågkolhydratkost och vägran att erkänna de stora studier som utförts under flertalet år. / Eva Celik

För alla fettskrämda råd de förmedlar. För att de tycker att en sockerdiet är ok!… Socker, kolhydrater alltså…. / Anonym

Föråldrad information om hur kosten bör vara upplagd. Grundar sina rekommendationer på allt för gammal forskning. / Anonym

Livsmedelsverket ligger bakom flera decennier av hälsofarliga kostråd och kostriktlinjer med uppenbart stöd av industrin snarare än oberoende forskning. Livsmedelsverket sitter fast i gamla föreställningar om mättat fett och kolhydrater och vägrar ta till sig nya rön av prestigeskäl. Nyckelhålsmärkningen är och förblir en förvillelse. Dessa kostråd är mycket förvirrande och vilseledande om man vill ha hälsan i behåll. / Eva Lindqvist, Ann Bergström, Ingemar, Tony Berglund

De ger kostråd så att både friska och diabetiker blir mer sjuka (får amputera kroppsdelar) och måste ta mer medicin eller avlider. Det tycker jag är dåligt av ett statligt verk. / Anita Fahlander (typ2 diabetiker)

De fortsätter hårdnackat att driva sitt nyckelhål vilket leder till att människor äter mer socker och mindre mättade fetter. Modern forskning har visat att mättade fetter inte är en bov i dramat. Livsmedelsverket hävdar motsatsen men har inte presterat ett enda bevis trots otaliga frågor. / Kristin

I deras strävan att alltid gå emot nya bevis och rön för vad vi ska äta för att må bra. Allt de håller fast vid margarin, som är ett kemisk hopkok istället för smör osv. / Monica

Felaktig rådgivning angående kosten gör oss sjuka. Sjukvården, skolor mm följer dessa råd! Matvaruaffärernas produkter innehåller socker och transfetter och annan tillsatt ”skit” som man inte bör stoppa i sig! / Marie

För att de ger ut gamla kostråd som i dagens läge inte är relevanta. / Anonym

7 kommentarer

 1. Je accuse livsmedelsverket för att ha orsakat diabetiker onödiga amputationer, blindhet, njursvikt och för tidig död med sina sjukdomsgenererande kostråd, för att de misskött sin uppgift att verka för folkhälsan, för att de i första hand tillfredsställer industrin intressen, för att de inte låter sig påverkas av vare sig vetenskap eller sunt förnuft.

  Så länge livsmedelsverket finns kvar som kostrådgivare kommer aldrig läkare, sjuksköterskor och nya sjukhus att räcka till.

 2. För att de inte kan ta till sig en enda gnutta av modern forskning! Vilken visar att socker (kolhydrater) är den stora boven – inte fett!!!
  Har gått ner 27 kilo, slipper diabetespiller och 3×10 enheter snabbinsulin. Och skippat 50 av 60 enheter långtidsinsulin.
  Tack LCHF! Och skit på dig, du fettskrämda som enbart litar på förlegad, fusk-forskning! (Ancel Keys)

 3. Ytterligare inkomna nomineringar:

  Skyddar kommersiella intressen på enskilda individers bekostnad. Feghet som leder till en hälsokatastrof.
  / tord olsson


  Tycker att det är skandal att en myndighet som livsmedelsverket fortfarande med skattebetalarnas pengar, delar rent av hälsofarliga kostråd till Svenska befolkningen.
  Lägg ner eländet!
  / Ylva Wigzell


  För att de leder svenska folket bort från ny och beprövad forskning och istället för att hjälpa folket att göra hälsomedvetna val lägger krokben för oss i matbutikerna, med hjälp av till expempel Nyckelhålet.
  / Sahra


  De kostråd som livsmedelsverket förmedlar leder till en alltför destruktiv livsstil som lägger grunden till övervikt och sjukdom.
  / Pia Hellertz


  För att ge destruktiva råd som drabbar speciellt diabetiker och överviktiga. En cynisk ovilja att ta till sig ny forskning och att inte vilja se de tusentals människor som fått en radikalt förbättrad hälsa när de gör tvärt emot Livsmedelsverkets rekommendationer. Dessutom är kopplingen till livsmedelsindustrin så stark att verkets verksamhet inte är trovärdig. Pengarna styr åsikterna.
  / Satyananda


  För att de fortfarande anser att all forskning som finns runt fett visar att mättat fett är farligt. Samt att de inte vill att barnen i våra skolor ska få dricka vanlig röd mjölk eller äta riktigt smör.
  / Elisabet

 4. Livsmedelsverket bryter mot Regeringsformens 1 kapitel
  9 § Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet. Lag (2010:1408).
  Livsmedelsverket bryter klart mot att iaktta saklighet och opartiskhet.
  Tyvärr saknas konsekvenser i brottsbalken då myndighet bryter mot grundlag och administrativ lag. Men ve dig om du rånar en bank.

Kommentarer är stängda.