Kandidater Årets Förvillare 2014 – Svenskarna tycker till

Årets förvillare nomineraDebattpriset Årets Förvillare lanserades 1987 av föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) med syftet att motverka pseudovetenskap, men det är bara en liten skara personer inom VoF som odemokratiskt väljer ut Årets Förvillare varje år och VoF kritiserar i princip aldrig storindustrier eller myndigheter inom etablissemanget, inte ens om de beter sig ovetenskapligt.

Åretsförvillare.nu vill istället låta folket både nominera och rösta fram Årets Förvillare. Tanken är att ge medborgarna en kanal för att motverka ovetenskaplighet oavsett avsändare som tex pseudovetenskap och falsk statistik inom Landstingsvården, pseudovetenskap inom industriforskningen, ”ovetenskapliga myndigheter”, ovetenskaplig  journalistik, falsk folkbildning i medierna och vilseledande public service.

KANDIDATERNA

Klicka strax nedan för att läsa motiveringarna

Brödinstitutet och ordförande Björn Fritzdorf

Dagens Medicin med chefredaktör och ansvarig utgivare Christina Kennedy

Expressen och reporter Anna Bäsén

Helsingborgs Dagblads och Sydsvenskans gemensamma ansvarige utgivare Lars Dahmén

Livsmedelsverket och generaldirektör Stig Orustfjord

Närhälsan (BUM) i Mölnlycke med leg läkare Mats Reimer och chef Jessica Sommerfors-Holm

Vetenskap och Folkbildning och ordförande Linda Strand Lundberg (se även denna utförliga nominering)

Röstningens resultat

 

Årets förvillare 2014 kandidater

12 kommentarer

 1. Jag tycker att Vof tillsammans med Stig Orustfjord på livsmedelsverket borde ligga på toppen i denna nominering. Detta för det idoga arbete de gör för att motarbeta allt som är människovänligt.

 2. seriöst försök till att kapa det ordinarie ”prisets” anseende för att ge utlopp för typisk ovetenskapliga teorier som elektriska fältens risker el dylikt.
  Vem står bakom denna sida kan man ju fråga sig för det framgår ju inte..

 3. Livsmedelsverket och generaldirektör Stig Orustfjord. I programmet ”Sommar” föreslogs att effekten av råd från myndigheter ska verifieras på liknande sätt som gäller för läkemedel. Ett mycket bra förslag. Livsmedelsverkets kostråd angående skadan av fettintag har visat sig vara felaktiga och råden att vi ska dra in på fettet och i stället äta mer av olika kolhydrater är skadliga. Det är förstås skamligt att veta att man haft fel och vilselett många så verkets reträtt kommer att bli långsam. Det politiska systemet måste gripa in för folkhälsans skull.

 4. Är det för sent att nominera någon för i år borde det stå i länken ”Nominera Årets Förvillare”

 5. Jag tycker att Bäsen borde få komma väldigt högt på den här listan. Man blev ilamående av hennes osunda och dåliga kunskap om alternativmetoder. Hennes förvrängning och förutfattade meningar samt att hon mörkade sina sjukdomar som hon hade.

 6. Svårt att välja. Alla borde dela på förstaplatsen. Dom kan behöva slicka varandras sår.

 7. Att rösta på Helsingborgs Dagblad (HD)och Sydsvenskan skulle skicka en signal till media att hålla sig till sanningen och inte delta i drev på falska grunder MOT medborgarnas och samhällets intressen.

  Att rösta på Livsmedelsverket eller VoF är som att hälla vatten på en gås. Det räcker alldeles utmärk med en andra och tredjeplats, då finns de ju med på prispallen och kan dela på äran.

  Detta är en politisk fråga och kanske kan det väcka en och annan politiker till att agera, helst innan vården kraschat fullständigt.

 8. Vet att gluten är ett bidrag till vår ohälsa o önskar ingen det så 6-8 brödskivor/dag vill jag inte ska förordas!

 9. Många namn som kommenterat. Man blir ju lite nyfiken på hur många av dessa som har samma ip… 😉

Kommentarer är stängda.