Årets förvillare 2014 är Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan med gemensam ansvarig utgivare Lars Dahmén

Årets förvillare nomineraNär svenska folket nominerar och röstar fram Årets förvillare blev vinnarna för 2014 Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan med gemensam ansvarig utgivare Lars Dahmén. Bakgrunden är skriverierna i Helsingsborgs Dagblad och Sydsvenskan om kolloidalt silver som beskrivits som en bluffmedicin trots vetenskap och beprövad erfarenhet som visar att kolloidalt silver kan användas av behandlingar av infektioner, hudproblem och flera andra tillstånd.

Sidan korrigerad (se namnrättningar i rubrik, ingress och motivering) kl 01:00 den 4 januari 2014.

Istället för att tidningarna med god journalistik undersöker sakläget föll de ned i smutskastningsskriverier för att skapa rubriker och dra läsare, en tråkig och meningslös tendens inte helt ovanlig i dagens Mediesverige.

Istället för att Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket och Läkemedelsverket med intresse tittar närmare på forskningen och erfarenheterna runt kolloidalt silver, vilket sannolikt skulle leda till att myndigheterna lyfter fram ämnet på ett upplyst sätt, vägrar man att ändra förlegade och därmed ovetenskapliga uppfattningar.

Motiveringen inskickad av en anonym person löd:

Jag nominerar Helsingborgs Dagblad och dess ansvarige utgivare Lars Johansson [korrigerat: Lars Dahmén] samt Pia Rehnquist ansvarige utgivare [korrigerat: Lars Dahmén] på Sydsvenskan (Sydsvenska Dagbladet) till ”Årets förvillare 2014” för de artiklar, främst författade av VoF:aren Joakim Björck, som dagstidningarna under oktober-november i år publicerade om: Anders Sultan, Michael Zazzio samt bolaget Ion Silver AB och dess produkt Ionosil som innehåller det hälsobefrämjande vattenreningsmedlet kolloidalt silver.

Motiveringen till att de två ansvariga utgivarna på dagstidningarna ska erhålla priset är att de två tidningarna grundlöst har utpekat Anders Sultan och Ion Silver AB som brottsliga.

Tidningarna har felaktigt återgivit innebörden av gällande lagstiftning och har underförstått påstått att all den forskning som finns listad på MEDLINE och PubMed inte skulle existera, eftersom det enligt publicisterna inte finns någon forskning som skulle visa att kolloidalt silver har medicinska, läkande och botande effekter. De två publicisterna har påstått detta trots att hundratals av de vetenskapliga studier som finns är publicerade i erkänd, vetenskaplig litteratur och indexerade på MEDLINE.

Förnekelsen av att det existerar verifierbara, vetenskapliga studier som dessutom återfinns och finns listade i offentliga, medicinska databaser som även är tillgängliga på Internet, visar på publicisternas bristande förmåga att söka, finna, ta till sig av och korrekt redogöra för lättillgängliga, vetenskapliga fakta och information.

Resultatet av röstningen som omfattade 3266 röster

Tvåa i årets röstning för 2014 kom Livsmedelsverket som även blev Årets förvillare 2013. Trea kom skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning.

Årets förvillare 2014

 

5 kommentarer

 1. Vetenskap och folkbildning VOF, borde legat på 1:a plats för de andra två är troligtvis medlemmar där…verkar vara bästisar och bundisar dessa 3 nominerade….men,skit samma :/

 2. Ignorant trams. Det här är en stulen, dåligt gjord pastich på VoF:s utmärkelser årets utbildare och årets förvillare.

  Om nu kolloidialt silver är så bra, varför kan man inte producera en studie på människor som visar effektivitet? Istället säljer Sultan mfl det som vattenrengöring. Dessutom till ett pris på ca 200 gånger produktionsvärdet, med felaktiga innehållsförteckningsar, trots avrådan från en mängd experter, och trots de stora riskerna som bevisats föreligger.

  Det här är bittert förtal som endast kommer appelera till en liten klick alternativmedecinare och charlataner. Tack och lov.

  Heja VoF, heja journalister som vågar göra bra avsöljande reportage om dessa charlataner, och hejja kritiskt tänkande. Bu för Sultan, kolloidial smörja och bittra alternativmedecinska kvacksalvare.

  1. Tråkigt att du verkar upprörd! Jag råder dig att tillåta att andra människor kan ha andra uppfattningar och erfarenheter än dig och etablissemanget. Sedan borde du undersöka forskningen på området själv. Det finns enormt mycket studier (på olika språk). Eller prova själv att hålla dig frisk meddelst silver! Eller använd i bondmjölk för att förlänga hållbarheten. Eller någon annan av hundratals vetenskapligt fastlagda framgångsrika metoder.
   Lycka till!
   Vi gillar olika!
   Henrik Åström

 3. Richard Brorsson och andra negativa till KS. Är det inte journalistens FÖRSTA plikt att kolla upp ämnens äkthet innan man tänker skriva om?
  Det finns ju miljoner sidor på Int. att läsa sig till kunskap om KS.
  Här har du ett som du kan gotta dig i: ”DOG AV SILVER!” http://abcnews.go.com/Health/internet-sensation-papa-smurf-dies-blue-people-live/story?id=20368758. Han blandade ihop sin egen död. Förutom att han led av hjärtsjukdom… Av miljoner som nyttjar KS är HAN en sensation. I USA dör årligen 700.000 av fel medicinsk behandling. I Sverige ca. 3000/år! Blås upp detta istället! Men ta reda på sanningen först. Den kommer du nog häpna över ännu mer än över KS. Okunskap föder dumhet.

Kommentarer är stängda.