Professor på Sahlgrenska Cancer Center nomineras till Årets förvillare 2015

Martin Bergö från SahlgrenskaProfessor Martin Bergö vid Sahlgrenska Cancer Center nomineras till Årets förvillare 2015. Bergö har efter en studie på antioxidanter utförd vid Sahlgrenska akademin uttalat sig ovetenskapligt om riskerna med kosttillskott.

Cancerpatienter och personer med en ökad risk för cancer bör få rådet att undvika kosttillskott med antioxidanter, anser professor Bergö.

Pressfoto: Sahlgrenska (presentation)

Martin Bergö säger till kommunikatören Johanna Hillgren på Sahlgrenska (Antioxidanter får hudcancer att sprida sig fortare) att antioxidanter ökade tumörcellernas förmåga att sprida sig i kroppen och bilda nya tumörer i möss och att antioxidanter förvärrar cancer på minst två olika sätt. Martin Bergö säger att personer som fått en cancerdiagnos bör rekommenderas att undvika kosttillskott med antioxidanter. Martin Bergö vilseleder på flera sätt.

Motiveringar

  • Den ena antioxidanten som studerades var NAC (N-acetylcystein) i överdosen 7980-16030 mg/dag för en människa på 70 kg. NAC är för människan ett onaturlig kemiskt ämne och det är klassat som ett läkemedel vid doser över 100 mg och det finns flera läkemedel som innehåller NAC. Dosen är läkemedelsklassad och ingår ej i kosttillskott i Sverige (bortsett från internetköp på egen risk). Att forskarna sedan fräckt skriver ned överdosen till 665-1330 mg/dag pga mössens ”snabbare ämnesomsättning” är endast hypotetisk och blir vilseledande.
  • I studien användes Trolox (6-hydroxy-2, 5,7,8-tetramethylchroman-2-carboxylic acid) som är ett syntetisk E-vitamin som inte motsvarar naturligt förekommande E-vitamin (d-alfatokoferol) eller det syntetiska E-vitaminet (dl-alfatokoferol) som båda förekommer i kosttillskott. Trolox ingår överhuvudtaget inte i kosttillskott, enligt kosttillskottsexperten Bertil Wosk.
  • Trolox är vattenlösligt (till skillnad från naturlig E-vitamin) och är även så olikt naturligt E-vitamin att den kan ha andra effekter och eventuella biverkningar som naturligt E-vitamin inte har. Bergö tar inte hänsyn till det, vilket är ovetenskapligt. Små skillnader i molekylstrukturen kan ge stora skillnader i effekt, vilket ett välkänt fenomen för alla kemister.
  • Studier på en musmodell (vilket var fallet i den Sahlgrenska studien) med vissa effekter betyder inte att det fungerar likadant på människor. Dessutom undersöktes ämnena enbart på cellodlingar och inte på levande möss.
  • Att från en studie på 2 (varav båda är helsyntetiska) av 100-tals olika antioxidanter (inkl naturliga) dra slutsatsen att det generellt gäller antioxidanter är vilseledande och ovetenskapligt.
  • Att på samma sätt dra slutsatsen att antioxidanter i kosttillskott generellt är farliga för de som har cancer är vilseledande och ovetenskapligt.

Källor

Kurera: Vilseledande rekommendation gällande kosttillskott (analys av Mats Nilsson, Branschorganisationen Svensk Egenvård.)

Holistic: Törs man äta kosttillskott med antioxidanter? (Bertil Wosk analyserar)

Salgrenska: sahlgrenska.gu.se/forskning/nyhet/antioxidanter-far-hudcancer-att-sprida-sig-fortare.cid1326572

En kommentar

Kommentarer är stängda.