Årets förvillare 2011 – Tidigare ordförande i KTH:s Etiska Kommitté benådas

Benådning av Årets förvillareSajten Åretsförvillare.nu beslutar att bevilja den första benådningsansökan av en Årets förvillare och den gäller en tidigare ordförande i KTH:s Etiska Kommitté. Det betyder att denne slipper att bära fulpriset på sin axlar. Nu ska åtgärder genomföras för att få Google att glömma sökträffen.

Motiveringarna till benådningen är att KTH:s Etiska Kommitté är nedlagd sedan den 13 februari 2014. Utöver det är det orimligt att ett pris av typen Årets förvillare ska anfästas på en person resten av livet. Fulpriset heter just ”Årets Förvillare” och inte ”Århundrarets Förvillare” eller ”Livstidsstraffet Årets Förvillare”.

Anledningen till att denne KTH-ordförande fick priset löd:

Sven Ove Hansson
Sven Ove Hansson

Professor [X] som är ordförande i KTH:s etiska kommitté blir Årets förvillare 2011 för det dåliga omdömet att välja in Sven-Ove Hansson som styrelseledamot i kommittén. Sven-Ove Hansson grundade föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) som sedan 1987 delat ut förnedringspris till personer i den akademiska världen eller i allmänheten på grund av deras felaktiga tänkande.

[X] har inte förklarat varför Sven-Ove Hansson är lämpad att sitta i ett etiskt råd ena dagen för att nästa dag förlöjliga oliktänkande. [X] vill ej förklara vilket nytta Vetenskap och Folkbildnings förnedringsverksamhet tillför KTH eller samhället i stort.

 


 

Debatt: För Föreningen VoF är fulpriset evigt – fallet Dag Stålsjö

Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) som grundades 1982 är ursprunget till Årets Förvillarpris ligger nu ett steg efter sajten Åretsförvillare.nu i moralisk utveckling. För VoF är denna typ av utmärkelse tydligen evig.

Vi har exemplet Dag Stålsjö som av VoF fick utmärkelsen Årets Förvillare år 1987. Stålsjö var den första som fick fulpriset av VoF. Det är snart 30 år sedan. Dag Stålsjö gick bort 1991, fyra år efter att han fick det och frågan om fulpriset förkortade hans liv är inte helt orimlig. Andra som fått VoF:s fulpris har rapporterat om självmordstankar och psykologiskt lidande.

Stålsjö jagades av skeptiker åren 1982-1991 och hans program om fornsvensk historia anmäldes av dessa via Granskningsnämnden som fällde Stålsjö två gånger och den andra gången var den 21 februari 1991 för partiskhet. Stålsjö avled i en biloycka den 8 september 1991.

VoF som gjort sig kända för att kontrollera sina fienders sidor på Wikipedia har varit noga med att befläcka Dag Stålsjös minne på Wikipedia med att bla skriva att Stålsjö minsann fick VoF:s utmärkelse. Det indikerar VoF:s systematiska tillvägagångssätt.

Text: Admin