Prof. Sven-Ove Hanssons mobbningsfilosofi kritiseras av forskningschef vid Södertälje sjukhus

Filosofen Sven Ove Hansson är grundare till föreningen ”Vetenskap och folkbildning”. Dess verksamhet består i att förtala och förnedra människor vars tankevärld man inte förstår, skriver Robert Hahn, forskningschef vid Södertälje sjukhus. En omfattande tidningsartikel om VoF i Magasinet Filter publicerats i november och två sajter som skämtar med VoF lanserades nyligen. Robert Hahn har på sin blogg granskat dessa samt deras mörka undertoner.

Texten i denna artikel är valda citat från Robert Hahns artikel från 11/12, 2010. Rubrikerna är editerade. 

”På sin hemsida beskriver föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) sin uppgift. Den skall framför allt bestå i att ”främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat”. Men det är de facto inte alls vad föreningen sysslar med. Den som följt min blogg under det senaste halvåret har lärt sig betydligt mer om vetenskapens metoder, resultat och fallgropar än vad läsaren av VoFs medlemstidning Folkvett fått lära sig under fem år. Nej, VoF sysslar med helt andra saker.”

”Jag tycker att verksamheten blottläggs tämligen naket i ett längre reportage i novembernumret av tidskriften Magasinet Filter.”

”VoF ser sig som förnuftets kämpe mot det ”patrask” av människor som sysslar med, eller intresserar sig för, dessa ämnen. I detta arbete låter man ändamålet helga medlen. Med andra ord används rejält fula tricks.”

VoF i samarbete med spökskrivaren G******

”När behovet av aggressivitet ökar i kampen mot ”patrasket” sköts argumentationen av anonyma författare.”

”Magasinet Filter innehåller en intervju med pseudonymen G***** som haft en Internet-sajt fylld av grovt förtal. Kopplingen mellan VoF och G***** görs helt uppenbar i tidningsartikeln.”

VoF borde bli föremål för en sociologisk/psykologisk undersökning

”Värst är de personliga skador och tragedier som föreningens medlemmar skapar genom trakasseri och förföljelse av enskilda medborgare. Vidden av detta begriper man inte själv, men jag skulle välkomna en sociologisk/psykologisk undersökning av de personliga följder som utnämningen till VoFs barnsliga antipris Årets Förvillare skapat. VoFs eget försvar för sådan kritik går ut på att den som är ovetenskaplig får skylla sig själv. Etiken i detta resonemang är genomrutten.”

Läs hela artikeln

Robert Hahn är forskningschef vid Södertälje sjukhus, adjungerad professor vid Linköpings Universitet och docent vid Karolinska institutet.