Föreningen Vetenskap och folkbildning är polisanmäld av företaget ZandCell

ZandCell är ett företag i Halmstad som arbetar med stamcellsteknologi. Företagets grundare Michael Zand är tidigare kommunpolitiker. Det har kommit till allmän kännedom att ZandCell nu har polisanmält VoF.

Föreningen Vetenskap och folkbildning skriver på sin blogg:

”Den 11 juli skrev en nytillkommen deltagare på VoF:s webbforum ett kritiskt inlägg under pseudonym om ZandCell. Rubriken var ”Stamceller som kvacksalveri i Sverige”, och skribenten uttryckte oro för att firman skulle kunna locka till sig desperata cancerpatienter från andra länder. Tre dagar senare nåddes VoF-styrelsen av ett brev på ZandCells brevpapper där ägaren hotade föreningen med polisanmälan om inte forumtråden raderades inom några dagar.”

”Vi i styrelsen är därför rätt pålästa om vilka rättigheter och skyldigheter vi har i yttrandefrihetsfrågor. Vi har meddelat Michael Zand att vi inte kommer att ta bort tråden från forumet och att vi inte uppskattar rättshaveristiska hotelser.” / ordf, Martin Rundkvist, VoF