Motivering

Robert Aschberg”Robert Aschberg med bolaget Strix borde ha varit med på listan över kandidater till Årets förvillare 2011 på grund av alla oseriösa påhopp med dold kamera på seriösa alternativmedicinare. Aschberg förstör det för alternativrörelsen i Sverige, där de enda riktiga hälsoutövarna finns.”

/ Siv Wernborg, och BJ

Intressant historik

Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) gav priset ”Årets folkbildare” till Robert Aschberg år 2004. Motiveringen var att Robert Aschberg får priset för att han i svenska medier för en bred publik avslöjat vattenvirvlare, slagrutegängare, hästpratare, hästhårsanalytiker, medier, simpla charlataner och utövare av pseudovetenskap. Vetenskap och Folkbildning anser att hans insats är mycket betydelsefull. VoF gav Aschberg 10 000 kr.

Alternativmedicinbolaget Människans Resurser stämde i oktober 2011 produktionsbolaget Strix på 1,5 miljoner kronor för olaga intrång (se Resumé) – efter att ha granskats av ”Sanning & Konsekvens”. ”Kvacksalvare”, kontrar Robert Aschberg.