Livsmedels- och Läkemedelsverket har under 2000-talet tagit sig samma agenda som FDA, ivrigt påhejade av skeptikerrörelsen i allmänhet och falangen VoF i synnerhet. I dag handlar inte svensk sjuk- och hälsovård primärt om människors hälsa och välbefinnande utan om ekonomi och makt.
Text: Stefan Whilde, författare, litteraturkritiker och kolumnist, Stefanwhilde.se
Skeptikerrörelsen är från början en amerikansk åskådning som officiellt uppstod i mitten av 1970-talet. Rörelsens två grundare var professorerna Paul Kurtz och Marcello Truzzi. De sökte och fick statliga medel för att undersöka paranormala fenomen, men rörelsens egentligen avsikt var istället att angripa det som hade med paranormalitet och andlighet att göra, så småningom även allt inom det medicinska området som inte faller under begreppet allopati (”skolmedicin”).
Truzzi lämnade rörelsen redan efter kort tid och kallade senare sina forna kollegor för ”pseudoskeptiker”. Han menade att skeptikerrörelsen drevs av fanatiska personer som inte var intresserade av sanningen utan bara ville kontrollera informationsflödet på framförallt det medicinska området.
Men den här märkligt sekteristiska rörelsen levde vidare och förgrenade sig i diverse falanger. I Sverige hittar vi t ex Vetenskap och Folkbildning (VoF) samt Humanisterna (inte att förväxla med den gängse betydelsen av humanism). Dessa falanger utger sig för att vara oberoende pro klinisk vetenskap men är till stora delar en lobbyverksamhet i läkemedelsindustrins ledband. Med näbbar och klor försvarar de ideologin bakom Roosevelt-lagen som kort före andra världskriget gav FDA (United States food and drug administration) fullständig kontroll över hälsovården i USA.
Som statlig myndighet bekämpar FDA allt som kan bli ett ekonomiskt hot mot läkemedelsindustrin, däribland kosttillskott och beprövade läkekonster som klassisk homeopati och kinesisk akupunktur. Motsvarande myndigheter i Sverige är Livsmedels- och Läkemedelsverket. Dessa verk har under 2000-talet tagit sig samma agenda som FDA, ivrigt påhejade av skeptikerrörelsen i allmänhet och falangen VoF i synnerhet. I dag handlar inte svensk sjuk- och hälsovård primärt om människors hälsa och välbefinnande utan om ekonomi och makt. Och om ett medicinskt monopol som för tankarna till Nordkorea och forna Sovjet.
För att motarbeta hälsofrihet och medicinsk mångfald och för att svartmåla beprövade alternativa behandlingsmetoder inom medicin använder sig skeptikerrörelsen, inte minst då VoF-medlemmar, av väl inövade ”argument” vars enda uppgift är att förvilla och ta diskussionen bort från det egentliga ämnet.
Skeptiker drillas till att attackera och förlöjliga sådant som inte faller under allopatin (skolmedicinen) med vilseledande teser om att ”allt fungerar i en petriskål” och att människor som kritiserar läkemedelsindustrin bara ägnar sig åt konspirationsteorier (vilket är en intressant paradox eftersom VoF:are och Humanister har rykte om sig att bygga egen retorik på just konspirationsteorier).
Förutom att skeptikerrörelsen uppvisar tydliga sekteristiska symtom är den i sin agenda ute efter att begränsa valfriheten för majoriteten människor.
Desinformationen som rörelsen sprider slukas med hull och hår av i första hand ungdomar, inte minst män från storstäderna med akademisk (naturvetenskaplig) utbildning. Detta är en oroväckande trend då den riskerar att ytterligare försvaga svensk folkhälsa och långsiktigt urholka demokratin.
Text: Stefan Whilde, författare, litteraturkritiker och kolumnist, Stefanwhilde.se
Lästips 1: ”Dödliga mediciner och organiserad brottslighet – Hur läkemedelsindustrin har korrumperat sjuk- och hälsovården” av Peter C. Gøtzsche (Karneval förlag)
Lästips 2: Stefan Whildes artikel om lobbyföreningen Vetenskap och Folkbildning ”VoF- ett förvånansvärt homogent sällskap”
Vetapedia: Vetenskap och Folkbildning, förening