Victoria Dyring nomineras till Årets Förvillare 2019 av miljöjournalisten Hans Sternlycke med en bakgrund från Miljömagasinet. Han anser att Dyring agerar partiskt på ett sätt som äventyrar sakkunskapen hos svenska folket gällande 5G och där med även den svenska folkhälsan.
Victoria Dyring är en svensk TV-programledare och TV-producent som arbetat vid SVT sedan slutet av 1990-talet, först som programledare för barnprogrammet Hjärnkontoret. Hon har varit programledare, reporter eller producent i sändningar i samband med bla Nobelpriset, Nobelstudion, Kunskapsgalan, Vi i femman och Lilla Melodifestivalen. Sedan 2010 har hon arbetat för Vetenskapens värld. Victoria Dyring blev 2010 hedersdoktor vid Stockholms universitet för sitt populärvetenskapliga engagemang inom televisionen.
Motivering
”Victoria Dyring som leder Vetenskapens värld i TV gör det på ett mycket partiskt sätt. Hon bemöter kritik mot icke etablerade ståndpunkter på ett arrogant och fördomsfullt sätt, antingen det gäller alternativ medicin, vacciner, homeopati, eller strålning. Programmet om 5G var i särklass.
Vår mest etablerade oberoende forskare om cancer och strålning fick framträda bara några minuter och uttala sig allmänt, medan Maria Feychting med forskningsanslag från Ericsson och Telia och vice ordförande för ICNIRP, en industristyrd stiftelse som utformat våra gränsvärden för strålning, fick använda största delen av programtiden för att tala om hur ofarligt 5G är trots att ingen utvärdering av hälsorisker gjorts.
Maria Feychting fick komma med rena lögner utan att bli bemött.
Victoria Dyrings hantering av vetenskaplig objektivitet gör henne väl värd att tilldelas ett pris som årets förvillare och greenwash’are.”
Nominator
Hans Sternlycke (1942-) har en bakgrund på redaktionen på tidningen Miljömagasinet. Han är även medlem i Miljöpartiet. Hans skriver om energifrågor, klimat, naturresurser, det ekonomiska pyramidspelet och övergång till hållbarhet.
Referenser
- SVT: 5G – supertekniken som skrämmer
- Strålskyddsstiftelsen: Risker med 5G och trådlös teknik – Lennart Hardell, forskare