Priset Årets Förvillare bör delas ut till globala och exoplanetära förvillare

Iron Sky - Nazi VoF fortress on the moon

HUMOR. Det är dags att inte bara föreningen VoF ska ha självutsedd ensamrätt att dela ut fulpriset Årets Förvillare. Nu börjar även sajten Vetenskap och Folkbildning att dela ut samma pris och det bör så småningom få galaktisk proportion. Vi måste se framåt. Inte bara denna värld kan lida av pseudovetenskap.

Foto från filmen Iron Sky – Nazi Fortress on the back side of the Moon

VoF-redaktionen uppmanar därför inledningsvis alla bloggare, Facebook’are och tidningsredaktörer på alla tidningar i landet att även de börjar dela ut priset. Sverige bör ta täten i världen och för att nå dit måste alla i Sverige hjälpa till. Frågan är om inte även de svenska myndigheterna bör dela ut priset Årets Förvillare. Vi kan hota varandra med priset. Livsmedelsverket kan dela ut priset till Socialstyrelsen och SvD kan ge det till DN.

Förvillandet är så pass utbrett i Sverige och världen att det är läge att året runt dela ut priset. I dagspressen kan man läsa om forskningsfusket, nya handelsavtal som kör över regeringar, sjukhusmaskineriets kvacksalveri baserad på pseudoevidensebaserad vård, statliga Saudiavtal och virala nyheter som inte är nyheter. Listan kan göras oändlig.

Priset Årets Förvillare kan delas upp i många kategorier och varje år bör Årets största globala förvillare utses. Det kan bli en president. Vi startar på vår egen planet med att städa upp på vår egen bakgård.

Årets Förvillare i solsystem och galax

I framtiden bör även solsystemens årliga förvillare koras i galaxen. Vårt eget solsystem är tomt på intelligent liv och det är inte otänkbart att det finns ointelligenta ovetenskapliga extraterrestra raser och hela planeter som lyder under pseudovetenskapligt styre i andra delar av Vintergatan. Dessa ska pekas ut.

Den omnipotenta och allvetande föreningen Vetenskap och Folkbildning med sitt vetenskapsmarscherande har inte nödvändig kapacitet. Gränslös nyrekrytering måste ske. VoF-führern som ej omstridd ledare bör ha full frihet att utveckla sitt lebensraum och inrätta ett 1000-årigt galaktiskt vetenskapsrike. En bas på månens baksida kan bli den första utomjordiska utposten. Där kan placeras ett superteleskop som bortom jorden störande stadsljus obehindrat kan avsöka våra närmaste grannar efter liv och ovetenskap.

Pseudovetenskapliga aliens bör viralgranskas

Skepchick VoFJorden får inte acceptera interplanetära handelsavtal med pseudovetenskapliga aliens som tror på örtmedicin eller yoga. Dessa planeter måste både hälsogranskas och viralgranskas.

Bild: En skepchick från filmen Iron Sky

VoF:s systersajt Metro bör planera att inrätta sin tunnelbanetidning i tunnelbanorna på de närmaste grannplaneterna som tex på Sirius planetsystem. VoF kan sedan genom lokala Metroutgåvor hota andra arter med sin utmärkelse, dessa alienraser måste inse att de kan viralgranskas när som helst. Jack Werner som fick Bonniers Stora journalistpris 2014 för att han uppfann viralgranskaren är en given frontastronaut. En annan given vetenskapsnaut är voffaren Peter Olausson som har Faktoider. Han kan skriva manualen Faktoider för humanoider.

Subversiva mystisistiska underströmningar i jordens grannskap bör tas på bar gärning. Drönare bör kunna samla underrättelser som samlas in och bearbetas, men låt oss först besinna oss i vår ambition och börja med vår egen planet.

Sajten Vetenskap och Folkbildning hoppas att föreningen VoF plockar upp denna boll och jonglerar vidare. Ambitionen att gränslöst vetenskapsorientera allt och alla är viktig. Skulle VoF:s styrelse känna oro inför dessa utmaningar erbjuder vi oss att hålla handen.

Dag Larshammar

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.